Potraga za Ognjenom: Policija podijelila građane u tri grupe

"Bole me negativni komentari na račun porodice. Kažu da ne plačem, a ja želim samo da sakrijem svoju bol i čuvam nadu da je moj Ognjen još živ. Tražili su da mi se pretrese kuća, ni to nije bio problem, ali zašto prave još veću bol porodici komentarima i pričama da sumnjaju u nju", kazao je Branko
363 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2016. 20:27h

Stotinak građana skupilo se večeras na glavnom gradskom trgu u Podgorici i krenuli su u potragu za jedanaestogodišnjim Ognjenom Rakočevićem.

Policija ih je podijelila u tri grupe. Jedna grupa krenula je u potragu napuštenih objekata od centra grada do naselja Masline, druga od Malog brda ka Vranjskim njivama, a treća je krenula da ponovo pretražuju brdo Gorica.

Upućen je apel građanima da ne kreću samoinicijativno u noćne pretrage zbog opasnosti od povređivanja.

Ronioci Regionalnog centra za obuku ronilaca pretražili su danas korito rijeke Morače od Vezirovog mosta do Skalina i Kolovrata, a pretraživali su i Cijevnu i nijesu našli ništa, saopšteno je iz MUP-a.

Sjutra će opet roniti na tri lokacije - kod Vezirovog mosta, lijevom i desnom obalom Morače i kod Kolovrata, a počeće sa akcijom u devet časova.

Ikonić: Jedino su nam Crnogorci zabranili da ronimo

U potrazi su pomagali i spasioci Gorske službe spasavanja "Wolf" iz Foče koji su danas stigli u Podgoricu.

Nadležni iz crnogorskih službi zabranili su roniocima iz Foče da pretražuju rijeku Moraču, kazao je "Vijestima" načelnik GSS "Wolf" Nenad Ikonić.

"Znam kakva je procedura i tu nema ništa novo, ali mi smo se već najavili kod kolega iz policije i ovdašenjg GSS-a i ne vidim koji je razlog da nam brane. Mi nećemo roniti, a građanima ostajemo na raspolaganju", kazao je Ikonić.

Dodao je da mu je nejasno koje uslove treba da ispune da bi Ognjena mogli da traže i ronjenjem.

"Sjutra ćemo nastaviti kopnenu pretragu i doći će još dvadeset spasilaca iz Republike Srpske. Naš GSS ima odlicnu saradnju sa svim spasilackim službama u regioni u šire. Obično nas svi dobro dočekaju jedino su nam Crnogorci zabranili da ronimo", kazao je on.

Loncović: Rekli smo Ikoniću da nema potreba da dolazi

Načelnik Gorske službe spasavanja (GSS) Željko Loncović kazao je da ih je Ikonić kontaktirao juče i pitao za mišljenje da li da dođu u Crnu Goru i pomognu.

Rekao je da su mu se zahvalili na ponuđenoj pomoći, objasnili da GSS ne odlučuje o tome da li Crnoj Gori treba pomoć sa strane.

"Rekli smo mu da nema potreba da dolazi, jer sve naše službe imaju dovoljno kapaciteta da odrade sve radnje koje su potrebne u ovom trenutku", kazao je Loncović.

Stojanović: Ne gubimo nadu

Policija će nastaviti da svim raspoloživim tehničkim i materijalnim kapicitetima radi na pronalaženju nestalog dječaka Ognjena Rakočevića, poručio je ranije direktor Uprave policije, Slavko Stojanović.

On je danas sa ocem nestalog dječaka Ognjena, Brankom Rakočevićem, i načelnikom Centra bezbjednosti Podgorica, Jovicom Rečevićem helikopterom Avio – helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) obišao teren.

“Uvažavajući dramatičnu sitauaciju i emotivno stanje porodice, sa Brankom smo razmotrili sve dosadašnje okolinosti, koje su bile vezane za tok događaja od prethodnih dana, i konstatovali da će se te aktivnosti u istom kapacitetu nastaviti”, rekao je Stojanović nakon slijetanja helikoptera.

Kako je naveo, Uprava policije će nastaviti sa svim raspoloživim tehničkim, materijalnim kapicitetima i uz punu podršku kapaciteta kojim raspolaže MUP da radi na pronalaženju nestalog dječaka.

“Zajednički konstatovali, da u ovom trenutku, nažalost, nemamo nikakav pokazatelj, nikakav inicijalni trag, ni podatak koji bi nas odveo u željenom pravcu i koji bi dao rezultate”, dodao je Stojanović.

On je podsjetio da su pripadnici Uprave policje i danas kao i prethodnih dana nastavili brojne planske i ciljne aktivnosti na pretrazi više novih lokacija i pravca kao i obilaskom starih, radi pronalaska bilo kakvog traga koji bi mogao da pomogne.

“Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica od prvog dana koordinira ove aktivnosti. On je od prvog dana u neposrednoj i stalnoj komunikaciji sa porodicom Rakočević”, kazao je Stojanović.

On je poručio da ne gube nadu da će pronaći Ognjena i dodao da će aktivnosti Uprave polcije i dalje biti koordinisane u saradnji sa građanima.

“Spremni smo da razmotrimo svaku novu informaciju i saznanje i detaljno provjerimo”, poručio je Stojanović.

On je zahvalio svim građanima, nevladinim organizacijama, udruženjima, roniocima, centrima za socijalni rad, vatrogascima i ostalim na pomoć i podršku koju su dali policiji u namjeri da se pronađe dječak.

Otac Branko je zahvalio Stojanoviću i Rečeviću, kao i svim pripadnicima Uprave policije.

“Dali su sve od sebe, hvala im puno”, kazao je Branko.

Više desetina građana okupilo se na trgu u 15:00 časova. Oni su imali podršku pripadnika policijske i vatrogasne službe.

Sa trga su podijeljene tri grupe.

Jedna grupa je krenula je od pravca Komanskog mosta u pravcu Bera.

Druga grupa je od pravca Komanskoga mosta ka Lužnici, i treća grupa je krenula od pravca restorana "Ognjište" put Mareze i Daljma.

Ronioci Regionalnog centra za obuku ronilaca pretražili su danas korito rijeke Morače od Vezirovog mosta do Skalina, u potrazi za jedanaestogodišnjim Ognjenom Rakočevićem, koji je nestao u noći između utorka i srijede.

Iako ne mogu sa sigurnošću da tvrde, 99 odsto su ubijeđeni da dječaka nema na tom području.

Poslije pauze, i punjenja baterija, ronioci nastavljaju potragu od Skalina do Kolovrata.

Grupa speleologa iz Nikšića počela je da pretražuje pećine uz obalu Morače.

Oni su takođe prošli dio od Vezirovog mosta do Skalina, gdje poslije pauze nastavljaju do Kolovrata, i kao i ronioci nisu pronašli nestalog dječaka.

Tridesetak građana pretražuje šumu preko puta KAP-a.

Policija je apelovala na građane koji namjeravaju da traže Ognjena da se ne angažuju samostalno već ih kontaktiraju kako bi potragu koordinisano nastavili.

Otac nestalog dječaka, Branko Rakočević, pozvao je građane, da ako su u mogućnosti se odazovu u što većem broju.

On se još jednom zahvalio svima koji učestvuju u akciji traženja njegovog sina.

Branko je napomenuo da je za poslijepodne najavljeno pogoršanje vremena, pa da je prava prilika sada u 15 časova da se krene u novu potragu za njegovim sinom Ognjenom.

Potragom koordinira rukovodilac stanice policije za potražne djelatnosti Miljan Ćirović.

Dvadeset pripadnika Službe zaštite i spasavanja iz Nikšića, Ulcinja i Žabljaka, predvođeni Službom zaštite i spasavanja iz Glavnog grada, uključiće se u potragu u dijelu naselja Masline i Morače.

U potragu su uključeni helikopter i psi tragači.

Helikopter Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova danas osmatra teren. Naleti helikoptera pratiće pretragu pripadnika službi zaštite i spasavanja ne tetenu.

Građane, koji su se okupili kod hotela "Ambasador" policija je podijelila u dvije grupe i oni će pretraživati teren on "Tehnoputa" na Zabjelu do KIPS-a, kao i prostor kod Kombinata aluminijuma Podgorica i Dajbabsku goru.

Druga grupa građana pretraživaće teren od Trim staze do fabrike Elastika.

Direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca Vesko Mijajlović rekao je da Morača nije čista, ali i da se nada da im to neće praviti velike smetnje.

"Ronioci će biti pod vodom pet do šest sati. Nadam se da nećemo prekinuti nade svih nas, posebno porodice. Nadam se da ćemo se uvjeriti da Ognjen nije tu", rekao je Mijajlović

Ognjenov otac Branko Rakočević i danas se zahvalio svim građanima koji učestvuju u pronalaženju njegovog sina.

"Zahvaljujem se na solidarnosti svima", rekao je Branko, a onda kroz suze pričao i o komentarima pojedinaca.

"Bole me negativni komentari na račun porodice. Kažu da ne plačem, a ja želim samo da sakrijem svoju bol i čuvam nadu da je moj Ognjen još živ. Samo pokušavam da budem muško i imaću kad da plačem. Tražili su da mi se pretrese kuća, ni to nije bio problem, ali zašto prave još veću bol porodici komentarima i pričama da sumnjaju u nju", kazao je Branko.

Radnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad iz Podgorice će i danas pretraživati dio grada.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, koja je jutros bila na Vezirovom mostu nije imala odgovor na pitanje gdje su joj ostale kolege, i stranačke i one iz opozicije.

"Prvi dan je bio veoma značajan za potragu. Sve je teže i teže. Takvo dijete zaslužuje da se grad digne na noge. Mi u Crnoj Gori nemamo centar za autizam i zato smo u Vladi razgovalai o tome kako bi rodtelji dobili stručnu pomoć. To nije obaveza roditelja već države", kazala je Kovačević.

Ognjen Rakočević, autistični jedanaestogodišnji dječak, nestao je 4. maja, u ranim jutarnjim časovima iz svog doma u ulici Vaka Đurovića 2.

Od tada traje potraga za njim, koja još nije dala rezultate.

Šef odsjeka za krvne i seksualne delikte Radovan Stojović, kazao je juče da je policija zasada isključila otmicu kao mogućnost

Dječakova majka, Valentina Rakočević ne isključuje mogućnost da je dječaka neko uzeo.

Ona je sinoć uputila molbu, "da ako ga je neko uzeo, kako bi mu pomogao, da ga vrati".

Porodica je apelovala na građane da, ako ga primijete, pozovu policiju na broj 122, ili njegovu majku Vanju na broj telefona 067/265-960. Porodica moli i sve koji dječaka vide, da ga uzmu za ruku i zadrže dok po njega ne dođu oni ili policija.

Galerija

Bonus video: