Marković tražio izuzeće Radović

Radonjić je trebao da bude saslušan u ukviru istrage Specijalnog tužilaštva o kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju
379 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Zoran Đurić
Velibor Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.05.2016. 10:35h

U specijalnom tužilaštvu prekinuto je saslušanje rukovodioca odjeljenja za opšte poslove Zetagradnje Ratka Radonjića nakon štio je njegov zastupnik advokat Velibor Marković zatražio izuzeće tužiteljke Stojanke Radović.

Radonjić je trebao da bude saslušan u okviru istrage Specijalnog tužilaštva o kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Marković je "Vijestima" objasnio da je zahtjev za izuzeće podnio nakon što je postupajuća tužiteljka "nastavila sa grubim kršenjem zakonika o krivičnom postupku".

"Konkretno počela je da postavlja nedozvoljena i to kapciozna pitanja, a kapciozna pitanja su kada neko iznosi netačne tvrdnje pa na osnovu tih netačnih tvrdnji postavlja pitanje. Jedno od pitanja bilo je zbog čega je kupac ponudio prodavcu avansno da uplati 30 do 40 odsto od kupoprodajne cijene prije nego što mu nekretnine budu prodate kada to prodavac od njega nije tražio, što je netačna tvrdnja tužilaštva. U javnom pozivu za prodaju prodavac je tražio svih 100 odsto od preko 13 miliona, a da nekretnine budu prodate tek poslije 22 mjeseca", kazao je Marković

Istakako je da je prija par dan VDT-u Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću predao zahtjev za kontrolu zakonitosti postupanja Stojanke Radović u tom predmetu jer je njegov klijent, kako je naveo,nezakonito bio zadržan u pritvoru.

"To zadržavanje mu "nije bilo pokriveno" dolukom o zadržavanju i donijela je naredbu o sprovođenju istrage prije nego što su saslušani svi osumnjičeni što je protivno odredbama ZKP-a. Konačno saslušanje jednog od okrivljenih obavljeno je bez mog obavještenja o terminu saslušanja iako smo kolega Antonio Brajović i ja branioci drugog oktrivljenog pa je njena zakonska dužnost bila da nas obavijesti. Tim prije što smo to posebnim podneskom tražili, a nismo bili dužni", kazao je Marković.

Advokat tvrdi da je danas kada je podnio zahtjev za izuzeće došlo do teške rasprave između njega i Stojanke Radović i da ona u početku nije željela da u spise predmeta unese njegov zahtjev već je tražila da se prvo okonča saslušanje svjedoka.

Pojasnio je da je to nezakonito jer se odmah nakon zahtjeva za izuzeće postupak mora prekinuti.

"Tražila je od mene da se tačno pozovem na član zakona po kom tražim izuzeće iako to nije moja zakonska obaveza već samo da navedem razlog koji sam ja i naveo tražeći izuzeće zbog sumnje u njenu objektivnost i nepristrasnost. Ipak pošto procesne zakone nosim sa sobom ipak sam se pozvao na član zakona po kojem tražim njeno izuzeće nakon čega je odbila da mi dozvoli da obrazložim svoj zahtjev što je takođe grubo kršenje zakona i moj neobrazloženi zahtjev proslijedila Katniću na odlučivanje. Tražila je da "prekinem" zbog čega sam od nje tražio isto rekavši joj da se ponaša kao da građani postoje zbog nje, a ne obratno”, kazao je Marković.

On je optužio Radović da prejudicira odluku Katnića jer je prije nego što je proslijedila zahtjev za svoje izuzeće tražila da svjedok čeka i obavijestila branioce da će saslušanje drugog svjedoka biti održano danas u već dogovorenom terminu.

"Nijesam se u svojoj dugoj karijeri suočio sa ovakvim nepoznavanjem ZKP-a, ili svjesnim ili namjernim kršenjem tog zakona što je bio i osnovni motiv zbog kog sam prije dva dana predao zahtjev za kontrolu zakonitosti kako bi se stalo na put nezakonitostima u ovom predmetu”, kaza je advokat.

Bonus video: