Klaudio Magris na otvaranju

Među gostima biće i Muharem Bazdulj, koji će predstaviti svoj novi roman “Mali prozor”
57 pregleda 0 komentar(a)
Ksenija Popović, Međunarodni sajam knjiga, Foto: Zoran Đurić
Ksenija Popović, Međunarodni sajam knjiga, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.05.2016. 06:29h

Jedanaesti Međunarodni podgorički sajma knjiga i obrazovanja otvoriće devetog maja u 12 sati romansijer, pripovjedač, esejista, dramski pisac, književni istoričar, Klaudio Magris, jedan je od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca. Najveća smorta knjige u Crnoj Gori, koju organizuju Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, održavaće se od devetog do 15. maja pod sloganom “Crna Gora čita” u garažnom dijelu šoping mola “Delta siti”.

Program ovogodišnjeg Sajma najavila je na juče održanoj konferenciji za medije, umjetnička direktorica manifestacije Ksenija Popović.

“Trudimo se da makar jednom godišnje dovedemo u našu zemlju jedno veliko ime svjetske književnosti. Mario Vargas Ljosa je bio naš gost u junu, a glavna vijest je da će ovogodišnje, jedanaesto izdanje Sajma knjiga otvoriti italijanski pisac Klaudio Magris, ujedno i prvi dobitnik nagrade 'Književni plamen' ustanovljene prilikom prve posjete peruanskog nobelovca Podgorici, odnosno Novoj knjizi. Magrisu će nagrada biti uručena na Sajmu”, najavila je Popovićeva. Ona je kazala da će na otvaranju 11. smotre posvećene knjizi govoriti i ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je ove godine suorganizator manifestacije, kao i predstavnici Ambasade Češke kao zemlje gosta sajma.

“Kada je riječ o umjetničkom programu, izdavačka kuća 'Nova knjiga' će predstaviti hrvatsku književnicu Marinu Vujčić, Aleksandra Gavranića, koji je upravo objavio prvu zbirku poezije 'Usta', Dragana Dragojlovića i njegovu novu zbirku 'Pesme'”, najavila je Popovićeva.

Među ostalim gostima biće i Muharem Bazdulj koji će predstaviti svoj novi roman “Mali prozor”, tu je i Vule Žurić sa knjigom “Republika Ćopić”, koji je ove godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i makedonski pisac Petre Dimovski. Na sajmu će se predstaviti i osnivači portala Njuz.net koji su ove godine objavili i knjigu “Prava istorija sveta”.

Svoju zbirku priča “Feb je čekao olovku” promovisaće kolumnista i pisac Brano Mandić, dolazi i nagrađivani hrvatski pisac Robert Perišić, kao i Obrad Nenezić koji će se predstaviti sa cjelokupnim književnim opusom. Posljednjeg dana Sajma svoja sabrana djela kao i novi roman “Najgori čovek na svetu” predstaviće Aleksandar Gatalica.

Programi će biti realizovani od 11 do 21 sat, a sajam će za posjetioce biti otvoren do 22 sata.

Bonus video: