Mladi pisci iz Crne Gore u popularnom zborniku

Za novi broj Rukopisa izabrani su crnogorski autori: Jovana Bojović, Lazar Šćekić, Boris Bajić i Igor Varga
309 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2016. 16:15h

Više od 50 mladih autora proze i poezije iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije naći će se u novom, 39. broju Rukopisa - zbornika poezije i kratke proze, koji uskoro izlazi iz štampe, u izdanju Doma omladine Pančevo.

Na konkurs za Rukopise 39 radove je poslalo 315 autora iz regiona, a žiri je iščitao gotovo hiljadu pjesama i priča, saopštio je Dom omladine Pančevo, koji je promociju novog izdanja tog zbornika najavio za 28. maj, u okviru dvodnevnog mini-festivala u dvorani Apolo. Za novi broj Rukopisa odabrano je 56 autora, a među njima su iz Crne Gore Jovana Bojović, Lazar Šćekić, Boris Bajić i Igor Varga.

Najviše odabranih autora i ove godine je iz Srbije, potom iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Žiri je radio u sasatavu: glavna urednica Rukopisa Jasmina Topić (Srbija), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Zbornik Rukopisi izlazi već 38 godina i jedan je od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova, posebno zbog činjenice da je Pančevo oduvijek imalo jaku književnu scenu, pa su tako i u uredništvu uvijek bili afirmisani pisci iz tog grada.

Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pjesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvi Rukopisi su izašli iz štampe 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva (u biblioteci Žiža - Pojave, u izdanju lokalnog lista Pančevac i u tiražu od 2.000 primeraka).

Paraušić je bio urednik u narednih sedam izdanja, a izdavač Rukopisa je jedno vrijeme bio i časopis Libertatea i izdavačka kuća na rumunskom jeziku, dok je Dom omladine potpisivan kao organizator i finansijer.

Četvrti broj Rukopisa zvanično je prešao na adresu Doma omladine, gdje se zadržao do danas. U uredništvu Rukopisa smjenjivali su se poznati književnici, književni i kulturni djelatnici, urednici i novinari: Bogdan Mrvoš, Miloš Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković,Dušan Vukajlović...

Ulaznica u veliki svijet malih regionalnih književnosti

Rukopisi su posljednjih nekoliko godina prerasli i u dvodnevnu književnu manifestaciju koja uvijek ugosti barem po jednog autora iz regiona, pored domaćih koji se svake godine odazovu u velikom broju.

Najbolji ambasadori Rukopisa su autori, koji uvijek nose dobre utiske i pozitivnu energiju s promocije i prenose informacije o konkursu. Rukopisi se zato nikad ne prodaju, već poklanjaju, a štampaju pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Rukopisi danas jesu jedinstven zbornik koji promoviše mladu, neafirmisanu i kvalitetnu poeziju i kratku prozu. Rukopisi su ulaznica u veliki svijet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-YU republika.

Bonus video: