Ponovljeno suđenje u slučaju "Čanj" 6. maja: Vještaci da utvrde uzrok trovanja djece

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika, zbog trovanja u okviru Škole prirode
74 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Vasilije Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2016. 17:00h

U petak, 6. maja počeće ponovljeno suđenje po tužbi roditelja djece koja su se razboljela u Čanju tokom boravka u Školi u prirodi, prije četiri godine.

Taj predmet vodiće sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika, zbog trovanja u okviru Škole prirode.

Tražili su preko 500.000 za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu.

Nakon trogodišnjeg procesa, država i firma Kompani u okviru koje posluje vila Lara, obavezane su da djeci isplate 200.000 eura.

Ta presuda je ukinuta.

Zbog dijametralno suprotnih stavova vještaka o uzroku infekcije, Viši sud ukinuo je tu presudu i konstatovao da je zasnovana isključivo na nalazu vještaka specijaliste infektologa Bogdanke Andrić, iako je nalaz i mišljenje Odbora Medicinskog fakuleta u Novom Sadu potpuno suprotan njenom u pogledu uzroka infekcije.

Vještak infektolog naveo je da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizlazi da se uzročnik trovanja djece ne može sa sigurnošću utvrditi.

“Neophodno je pozvati predstavnike Odbora Medicinskog fakuleta iz Novog Sada da se izjasne o načinu prenošenja, odnosno nastanka trovanja, jer je bitno pojasniti i način prenošenja, jer su oni suštinski povezani sa uzročnikom. Ovo posebno kod činjenice što je Odbor u svom dopunskom Izvještaju ukazao da sud nije tražio da se vještaci izjasne na gore navedene okolnosti, a što bi upućivalo da bi na taj način sud došao do zaključka što je uzrok nastanka trovanja”, piše u rješenju Višeg suda.

Navode da nije utvrđeno ni da li je voda na česmi u kuhinji voda iz vodovoda ili iz bunara i da li je kritičnog dana bilo nestanka vode u hotelu “Lara” u kom su djeca boravila, odnosno prekida u snabdijevanju.

“Takođe će utvrditi da li se protiv četvrtotuženog (Vasilja Gvozdenovića) vodi krivični postupak povodom predmetnog događaja i ukoliko se vodi, da se pribave krivični spisi”, navode u Višem sudu.

Bonus video: