Numanovića ne krive što je ćutao na bezakonje

“Ocjenom sadržine Numanovićevog svjedočkog iskaza, ne može se zaključiti da je izvršio bilo koje krivično djelo”, rekli iz tužilaštva
75 pregleda 4 komentar(a)
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.05.2016. 16:47h

Ministar rada Suad Numanović nije kriv što je znao i ćutao da njegov vozač Edin Hamzić nezakonito mijenja registarske tablice na službenom automobilu.

To je saopšteno iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, odakle su nakon pola godine odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li će otvoriti istragu povodom svjedočenja ministra na suđenju Hamziću i priznanja u sudnici da je znao da je vozač mijenjao registaracije na automobilu koji duži i prije otvaranja istrage u tom predmetu.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nije formiran predmet povodom svjedočenja ministra S. N. na suđenju, koje je održano po optužnom predlogu ovog tužilaštva, podnijetom Osnovnom sudu u Podgorici protiv E. H. zbog krivičnog djela falsifikovanje, jer ocjenom sadržine njegovog svjedočkog iskaza se ne može zaključiti da je S. N. izvršio bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, saopšteno je iz tužilaštva.

Numanović je na suđenju rekao da je znao da je njegov vozač mijenja tablice na službenom automobilu i objasnio da je to “prosto prećutao, jer nije mislio da je to išta strašno”.

I sutkinja Željka Jovović u obrazloženju osuđujuće presude Hamziću konstatovala je da je “okrivljeni rekao Numanoviću da je on zamijenio tablice, nakon što je poslanica Branka Bošnjak pokrenula to pitanje u Skupštini”.

Bošnjak je u julu 2014. godine saopštila da Numanović, zavisno od potrebe, mijenja tablice na službenom “mercedesu”.

Istraga o tom slučaju pokrenuta je nakon pisanja “Vijesti”, u martu 2015.

Numanović je, međutim, u istrazi tvrdio da je za zamjenu tablica saznao iz medija, a ne od vozača, nakon čega je dobio status svjedoka u postupku protiv Hamzića.

Hamzić je, međutim, na suđenju tvrdio da je Numanović za to saznao iz medija.

Izjava vozača i Numanovića na suđenju nijesu se poklopile ni prilikom izlaganja o tragovima nasilja nad vozilom - Hamzić je rekao da ministar to nikada nije vidio, dok je Numanović rekao da je više puta vidio da je automobil izložen raznim vidovima nasilja.

Vozač je na suđenju tvrdio i da ministar nikada ne upravlja vozilom, već ga on uvijek vozi, dok je Numanović rekao da rijetko upravlja službenim automobilom.

Numanović je na suđenju rekao i da nikada nije prijavio, niti tražio zaštitu policije zbog, kako tvrdi, raznih vidova nasilja koje je vršeno nad njim, zbog učestvovanja u Paradi ponosa.

Vozač je na suđenju tvrdio da nije znao da je zabranjeno mijenjati registarske oznake dok je vozilo parkirano.

“Od kad je Numanović bio učesnik Parade ponosa, nastale su štete na vozilu, nalazio sam polomljena jaja na haubi, kola su bila ispisana sprejom, bušene su gume. Bojao sam se da neko ne baci eksploziv, nisam znao kako drugačije da zaštitim vozilo, a nisam htio da kažem ministru, jer sam se bojao da ne ostanem bez posla”, ispričao je Hamzić na suđenju.

Hamzića je sutkinja Jovović osudila na četiri mjeseca zatvora, jer je skidao državne i stavljao civilne registaracije na službeni automobil koji koristi Numanović. Presudu je potvrdio i Viši sud u Podgorici.

Nisu otkrili ni ko je iz MUP-a Hamziću dao lažne tablice

Tužilaštvo nije uspjelo da otkrije ko je iz Ministarstva unutrašnjih poslova dao Hamziću lažne registarske tablice.

"Ovo tužilaštvo je vršilo provjere u cilju utvrđivanja na koji način je E.H. došao u posjed registarskih tablica, koje je postavio na službeno vozilo ministarstva, ali za sada nije došlo do pouzdanih podataka koji bi bili od značaja za utvrđivanje ove činjenice", saopšteno je iz tužilaštva.

Hamzić je na suđenju rekao da ne želi da odgovori od koga je iz MUP-a nabavljao civilne tablice.

Kad predsjednik pomiluje, pa prebaci odgovornost

Dio javnosti burno je reagovao na saznanje da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pomilovao Hamzića, zamijenivši mu četvoromjesečnu kaznu zatvora, kaznom rada u javnom interesu.

Iz nevladine organizacije Građanska alijansa tražili su od Vujanovića da napusti funkciju predsjednika države, navodeći da mu nije prvi put da je zloupotrijebio taj institut i “postao dio mašinerije koja zloupotrebama ovlašćenja, proizvodi volontere za preuzimanje krivične odgovornosti, koji osim osuda javnosti, na kraju, neće snositi nikakve posljedice".

Vujanović se pravdao time da se odluka o pomilovanju donosi na osnovu obrazloženog predloga ministra pravde - u ovom slučaju Zorana Pažina, uz prethodno pribavljen izvještaj Javne ustanove Centra za socijalni rad.

Bonus video: