ODBOJKAŠICE SE SUTRA OKUPLJAJU U BARU

Žele u 2. rundu kvalifikacija za EP i uspješan debi u Evroligi

0 komentar(a)
Ksenija Ivanović, Vladimir Milačić, Ivan Bošković, Foto: OSCG
Ksenija Ivanović, Vladimir Milačić, Ivan Bošković, Foto: OSCG
Ažurirano: 04.04.2019. 20:15h

Prozivkom selektora  Vladimira Milačića, odbojkašice Crne Gore sjutra će u Baru početi i odraditi kompletne pripreme za predstojeće dvije akcije, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i Evroligu.

Od 17 igračica sa spiska, kasniće jedino kapitenka Tatjana Bokan, koja još nije završila sezonu u Indoneziji (stiže za 10-ak dana), dok će Dragana Peruničić i Ana Otašević, zbog problema sa povredama, u početku raditi po posebnom režimu, uz svakodnevne terapije.

Milačić će, dakle, na prvom treningu moći da računa na tehničarke Tamaru Roganović, Mariju Bojović, Evgenija Milivojević, korektorke Nikoletu Perović, Elzu Hadžisalihović, primačice servisa Kseniju Ivanović, Danijelu Džaković, Jelenu Cvijović, Milanu Rovčanin, srednje blokerke Mariju Milović, Mariju Sandić, Andreu Laković, te libera Melisu Cenović i Marijanu Mašanović.

Naše seniorke će u prvoj rundi kvalifikacija za EP, od 20. do 22. maja u Alitusu, igrati protiv domaće Litvanije  Bosne i Hercegovine i Norveške. Dalje idu dvije prvoplasirane selekcije. 

Ako budu prve u grupi 2, naše seniorke će u drugoj rundi kvalifikacija igrati u grupi B sa Belgijom, Francuskom i Španijom, dok drugo mjesto donosi prolaz u grupu E, gdje su već Bugarska, Rumunija i Švajcarska.

Litvanija (3:0) i BiH (3:2) su bile rivali u grupi i u uspješnoj prvoj rundi prethodnog ciklusa kvalifikacija za EP.

"Primarni cilj i zadatak je da prođemo prvi krug kvalifikacija. Ako prođemo, drugi krug je u septembru, i onda je Evroliga jako dobro takmičenje za nas. Nadam se da će djevojke zdrave dočekati turnir u Litvaniji. Mislim da imamo šanse da prođemo, iako će nam u Litvaniji nedostajati navijačka energija iz Bara. Litvanija se nije slučajno odlučila za organizaciju turnira, a prema mojim informacijama, iz kontakta sa Goranom Nešićem, Litvanija je prvi kandidat za prolaz dalje", rekao je Milačić na konferenciji za novinare.

Nakon prve runde kvalifikacija za EP uslijediće i debitantski nastup u Evoligi, a rivali su Francuska, Španija i Azerbejdžan. Prvi turnir je u Baru (3 - 5. jun), a drugi u Renu (10 - 12. jun). 

"Nadam se da ćemo odigrati kontrolne utakmice sa Srbijom, koja će u tom periodu biti u Baru, a postoji interesovanje da ponovo odigramo kontrolne utakmice sa hrvatskom Kaštel Marinom", zaključio je crnogorski selektor.

Ksenija Ivanović: Nadam se da ćemo biti prijatno iznenađenje

Ksenija Ivanović je kazala da je učešće u Evroligi velika stvar zbog popularizacije ženske odbojke.

"Muškarci su u tom takmičenju uradili veliku stvar, nadam se da ćemo i mi biti prijatno iznenađenje, iako su bilo kakve prognoze i obećanja nezahvalna. U ime ekipe mogu da obećam da ćemo dati maksimum. Što se kvalifikacija tiče, tu sam optimista. Treba da postavimo jasan cilj, a to je prolaz u narednu rundu. Želim da budemo zdrave, a sve ostalo, nadam se, da će da nam dođe onako kako mi želimo", rekla je Ksenija.

Bošković: OSCG ponosan na prvi nastup dama u Evroligi

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Crne Gore Ivan Bišković je kazao da je “OSCG veoma ponosan na činjenicu da će ženska reprezentacija ove gdoine ubilježiti prvi, istorijski nastup u Evropskoj ligi”.

“Sa muškom reprezentacijom smo imali veoma uspješne epizode u tom takmičenju, i to je puno značilo za razvoj reprezentacije, tako da se iskreno nadam da ćemo i kroz nastup ženske reprezentacije u budućnosti napraviti pomak više kod ženske reprezentacije i da će to uticati na popularnost tog sporta u Crnoj Gori”, rekao je generalni sekretar OSCG Ivan Bošković.

Bošković je zahvalio AD “Luka Bar”, koja je, kako je kazao, kao i uvijek izašla u susret i imala sluh za interese nacionalnog sporta u Crnoj Gori, tako što je pomogla pripremama za takmičenja koja očekuju žensku selekciju.