Vrhovni sud ukinuo presudu Kojičiću za ubistvo: Sudiće mu opet, ali novo vijeće

Rečeno je da nije razjašnjeno glavno pitanje - da li je Marko Kojičić prestao sa napadom prije nego što je okrivljeni zapucao
260 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2016. 10:54h

Vrhovni sud naredio je da se ponovo sudi Željku S. Kojičiću, ukidajući pravosnažne presude podgoričkog Višeg i Apelacionog suda.

Kojičić je optužen za ubistvo rođaka Marka I. Kojičića, a naloženo je da se novo suđenje obavi pred potpuno izmijenjenim vijećem, saznaju “Vijesti”.

Vijeće sudije Dragoja Jovića osudilo je Kojičića na deset godina zatvora, jer je iz automatske puške ubio brata od strica Marka, nakon što je ovaj nasilno pokušao da uđe u porodičnu kuću njegovog oca Stanka Kojičića.

Apelacioni sud potvrdio je tu presudu.

Odlučujući o zahtjevu odbrane, Vrhovni sud je donio odluku kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti i ukinuo pravosnažne presude.

U obrazloženju odluke, sudije Vrhovnog suda konstatuju da nije razjašnjeno glavno pitanje - da li je Marko Kojičić prestao sa napadom prije nego što je okrivljeni ispalio smrtonosne hice u njega.

Obrazložili su da od toga zavisi da li je okrivljeni pucao u nužnoj odbrani ili prekoračio granice nužne odbrane.

Oni su naložili sudijama Višeg suda da u ponovnom postupku to utvrde da na nesumnjiv način.

“U slučaju da prvostepeni sud utvrdi da oštećeni nije napadao okrivljenog u trenutku kada je ovaj preduzeo radnju ispaljenja projektila na njega, ocijeniće u kakvom se psihičkom stanju okrivljeni u tom trenutku nalazio”, piše u obrazloženju presude.

Sudije Vrhovnog suda utvrdile su da njihove kolege iz Višeg suda u jednom dijelu razloga presude “utvrđuju da je napad oštećenog Marka Kojičića predstojao”, a da iz razloga u drugom dijelu obrazloženja proizilazi da je “napad otpočeo i da otac oštećenog pokušava da spriječi nastavak napada”.

“Viši sud se ne određuje prema odlučnoj činjenici - da li je i kada napad oštećenog na život okrivljenog i njegovog oca prestao prije nego je okrivljeni preduzeo radnju izvršenja”, piše u obrazloženju odluke.

Dodaje se da se bez pravilnog utvrđenja tih činjenica Vrhovni sud nije mogao odlučiti o zahtjevu za zaštitu zakonitosti i ocijeniti da li je Krivični zakonik primijenjen na štetu okrivljenog.

“Ni Apelacioni sud u razlozima drugostepene presude nije razjasnio ove činjenice. Razlozi drugostepene presude nisu prihvatljivi i njima se stvara znatna sumnja o istinitosti odlučnih činjenica”, poručile su sudije Vrhovnog suda.

“Dajući razloge da je radi zaštite okrivljenog i njegovog oca bilo dovoljno ostajanje u kući, jer bi time napad oštećenog bio spriječen njihovim povlačenjem u kuću, drugostepeni sud se kao i prvostepeni na nesumnjiv način ne određuje niti utvrđuje odlučnu činjenicu - da li je napad oštećenog Marka Kojičića, koji je nesumnjivo i po utvrđenju nižestepenih sudova bio ozbiljan i protivpravan, bio prestao u trenutku kada je okrivljeni Željko Kojičić otvorio vrata svoje kuće na šta je svakako imao pravo”, piše u presudi Vrhovnog suda.

U obrazloženju ukinute presude, Jović je kazao da je Željko Kojičić svjesno otvorio zaključana vrata porodične kuće i ispalio hice iz automatske puške u Marka Kojičića i da se zato ne može pozivati na institut nužne odbrane.

To je bila treća presuda Kojičiću u tom predmetu.

Prethodno je prvu presudu potvrdio Apelacioni sud, ali je ukinuo Vrhovni sud. Potom je Viši sud ponovo izrekao 10 godina zatvora, ali je ukinuo Apelacioni sud.

Prema optužnici zamjenice višeg državnog tužioca Olivere Ražnatović, Željko Kojičić je 9. novembra 2010. godine, u selu Sotonići, ubio Marka Kojičića.

Bonus video: