Na pomolu nova istraga o TQ Plazi: Hodnike knjižili kao poslovne prostore

U prijavi piše da su terase ispred objekata "Babalu" i "Wow" nezakonito pripojene tim objektima, bez saglasnosti SO Budva
254 pregleda 5 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 03.05.2016. 06:17h

Istražitelji će utvrditi da li je Opština Budva oštećena za više miliona eura, prilikom raspodjele i knjiženja poslovnog prostora i zemljišta u TQ Plazi i parceli na kojoj je izgrađen taj kompleks.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je budvanska Komisija za antikorupciju prikupila obimnu dokumentaciju o navodnim zloupotrebama tokom tog posla, a koju će predati Specijalnom tužilaštvu.

Komisija je postupala po novoj prijavi odbornika Demokratskog fronta, u kojoj se navode tri navodno nezakonita posla.

Kao prva stavka navodi se da su terase, odnosni poslovni prostori ispred objekata “Babalu” i “Wow” nezakonito pripojene tim objektima, bez saglasnosti Skupštine opštine Budva kao vlasnika zemljišta.

“Vijestima” je rečeno da su tako uvećani poslovni prostori godinama davani u zakup, a da Opština od toga nije dobila ni cent.

“Atrijumi - prolazi i hodnici u objektu TQ Plaza u prizemlju i na prvom spratu poslovnog centra knjiženi su kao nestambeni prostori u vlasništvu Tradeunique, da bi odmah nakon potpisivanja ankesa III i konačne raspodjele imovine, bili prevedeni u poslovne prostore i kao takvi prodati ili iznajmljeni trećim licima od strane Tradeuniquea”, navodi se u prijavi.

Dalje piše da su se ugovorom o izgradnji TQ Plaze i kasnijeg sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza, Opštine Budva i Tradeunique dogovorili da gradu svi prostori budu predati potpuno završeni, po sistemu ključ u ruke...

“Što nije bio slučaj, već je Opština Budve iste preuzela u sivoj fazi - nezavršene i time se izlagala ogromnim materijalnim troškovima oko završetka istih”, stoji u prijavi DF-a.

Prijava je podnesena protiv odgovornih iz Opštine, Tradeuniquea i budvanskog katastra.

Podgorički Viši sud, presudio je da kompanija Tradeunique Mirka Latinovića najkasnije do 10. aprila Budvi uplati 19.521.905,24 eura, na ime štete nastale malverzacijama oko izgradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi.

Taj posao, uprkos rokovima iz presude, još nije okončan.

Sudija Boris Savić u istoj odluci konstatovao je i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Tako će Opština umjesto miliona eura, dobiti 8.159 kvadrata u TQ Plazi.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović rekao je nedavno “Vijestima” da će raspisati javnu licitaciju za prodaju tih prostora, čim im budu prenijeti u vlasništvo.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Latinovićeve kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio te kriminalne grupe, a na čijem čelu navodno je bio uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji između Opštine i Latinovićeve firme.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore. Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno - poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi. Parking nije izgrađen.

Bonus video: