Tužilaštvo čeka vještačenje: Da li su Lukšić i Roćen pričali sa Šarićem?

Na početku afere, tužilaštvo je ekspresno saopštilo da Lukšić i Roćen nijesu imali kontakt sa Šarićem, ali do sada nije utvrđeno da li je, i ako jeste, ko iz bezbjednosnih službi učestvovao u navodnom falsifikovanju listinga, ko je navodnu zavjeru osmislio i sa kojim ciljem
155 pregleda 12 komentar(a)
Milan Roćen Igor Lukšić (novina)
Milan Roćen Igor Lukšić (novina)
Ažurirano: 02.05.2016. 12:05h

Tužilaštvo još nije stavilo tačku na istragu o tome da li je navodni narkobos Darko Šarić imao telefonsku komunikaciju sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom.

Istraga u aferi “Listing” počela je u decembru 2011. godine.

Tada je u dnevnim novinama “Dan” objavljen Šarićev listing, u kome je pisalo da je optuženi za šverc više tona kokaina 2008. imao komunikaciju sa Lukšićem i Roćenom.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet pod radnim nazivom 'Listing', koji se nalazi u fazi izviđaja. Posljednja dokazna radnja je naredba za vještačenje određenih predmeta. U cilju zaštite interesa postupka, ne možemo saopštiti više informacija”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT-a Danka Ivanović - Đerić.

Iz ODT-a nijesu precizirali kada su donijeli naredbu za vještačenje, ali je jasno da ni nakon četiri godine ne znaju ko je čovjek koji je navodno iz pošte u Plužinama preporučeno listu “Dan” poslao “frizirani” Šarićev listing.

Na početku afere, tužilaštvo je ekspresno saopštilo da Lukšić i Roćen nijesu imali kontakt sa Šarićem, ali do sada nije utvrđeno da li je, i ako jeste, ko iz bezbjednosnih službi učestvovao u navodnom falsifikovanju listinga, ko je navodnu zavjeru osmislio i sa kojim ciljem.

Tadašnji šef tajne službe Vladan Joković podnio je ostavku nedugo nakon izbijanja afere, a Lukšić je smijenio direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Niko drugi nije snosio odgovornost zbog toga.

Tužilaštvo ne zna ni ko je nekoliko dana kasnije medijima dostavio listing optuženog narkobosa Nasera Keljmendija i bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Duška Golubovića.

Ti listinzi osvanuli su u dnevnoj štampi ubrzo nakon listinga Šarića i tužilaštvo je imalo trag, jer je u tom slučaju korištena internet komunikacija.

“Vijesti” su ranije objavile da je tužilaštvo tokom izviđaja “došlo do podataka koji ukazuju na mogućnost da su elektronski fajlovi poslati iz stana Filipa Đokića”, vlasnika lanca restorana i kafea “Dali, “Gosip” i “Imanja Knjaz” u Podgorici.

Međutim, iz ODT-a nijesu odgovorili na pitanja da li je utvrđeno da li je sa uređaja oduzetih od Podgoričanina Filipa Đokića kreiran e-mail nalog pahuljica.ca@gmail.com, i da li je sa tih uređaja, preko facebook profila, ostvarivana komunikacija sa dnevnim listom “Dan”.

Unutrašnja kontrola policije 2. februara 2012. godine dostavila je tužilaštvu “na upoznavanje i nadležnost" izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa objavljivanjem listinga telefonskih komunikacija Šarića i Keljmendija u formatu Uprave policije, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U tom Izvještaju konstatuje se da je iz prikupljenih obavještenja i podataka “izvjesno da je u posjedu listinga Šarića i Keljmendija, obrađenih u formatu Uprave policije, bilo više službenika Sektora kriminalističke policije prilikom obrade, distribucije i čuvanja ovih listinga, te se ne može isključiti mogućnost njihove zloupotrebe”.

U prilogu tog Izvještaja, Tužilaštvu su dostavljene tri informacije koje je sačinio tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić.

Tužilaštvu su predate i izjave tadašnjeg rukovodioca sektora za posebne provjere Milana Đelevića, sedam njegovih potčinjenih službenika, i njihovog kolege iz Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja.

Bonus video: