Nikšićani koji slave Vaskrs, dan počeli dolaskom u crkvu

Svečano rospoloženje nastavlja se i kod kuće, gdje čekaju jaja kao simbol novog života, vaskršnji hljeb i trpeza na kojoj se nije štedjelo. Sa mirom u srcu, vjernici će dočekivati i najdraže goste
3 komentar(a)
Liturgija Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Liturgija Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 01.05.2016. 17:37h

Građani Nikšića koji slave Vaskrs, dan su počeli dolaskom u crkvu.

Liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog prisustvovao je veliki broj vjernika. Na najveći hrišćanski praznik koji slavi Hristovo vaskrsenje i pobjedu života nad smrću, tokom bogosluženja, vjernici se pričešćuju i daruju jajima.

Svečano rospoloženje nastavlja se i kod kuće, gdje čekaju jaja kao simbol novog života, vaskršnji hljeb i trpeza na kojoj se nije štedjelo. Sa mirom u srcu, vjernici će dočekivati i najdraže goste.

"Ako je porodica tu, onda njihovom krugu. Ako nije, dolaze u posjetu i ja odem kod njih".

Punog srca danas su bili i oni koji služe liturgiju. Zadovoljni su punim hramovima i pripremom građana za doček praznika koja podrazumijeva četrdesetodnevni post.

"Sinoć smo služili ovdje u Sabornoj crkvi ponoćnu liturgiju, jutros opet, prepuna je crkva. . Hvala bogu, narod osjeća gdje je svetinja, šta je svetinja i da se vraća onim pravim vrijednostima", kazao je protojerej Slobodan Jokić

Nakon liturgije, vjernicima su podijeljena jaja koja se prema tradiciji boje u crveno. Najmlađi su bili nestrpljivi da ih probaju (maalo neko jede) i provjere ko je bolji u kucanju.

I naredni dani u Nikšiću će biti svečani, jer je ove godine na Vaskrs počela i tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog, koji je zaštitnik grada i njegovih žitelja.

Bonus video: