Rozbergu i Velika nagrada Rusije

0 komentar(a)
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2016. 14:54h

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobjednik je takmičenja za veliku nagradu Rusije. Njemac je imao pol poziciju i u Sočiju je dominirao ostavivši na drugom mjestu klupskog druga, Britanca Luisa Hamiltona, za preko 25 sekundi zaostatka.

Treće mjesto pripalo je pilotu Ferarija Kimiju Raikonenu sa bezmalo 32 sekunde iza pobjednika.

Trku je obilježila nova greška domaćeg trkača, Danijela Kvjata iz Red Bula, koji je već na startu udario u bolid Ferarija, Njemca Sebastijana Fetela.

Iako je imao drugu pol poziciju Fetel je zbog nove greške Kvjata morao završiti trku. Isto je Kvjat pogriješio prema Fetelu i dvije sedmice ranije.

"Ne mrzim Kvjata zbog toga, ali je situacija veoma neprijatna. Isto je napravio i u Kini dvije sedmice ranije, a sada mi je uzalud bilo što sma na startiu želio da držim distancu. Ništa nijesam mogao da uradim, iako nijesam napravio nikakvu grešku", bio je razočaran Fetel.

A Rozberg, koji je slavio u svim trkama od starta šampionata, ne misli da će lako do titule.

"Moje auto se ponašalo izvanredno i tokom kvalifikacija i na glavnoj trci. Iza mene je fantastičan vikend i prezadovoljan sam. Ali, o tituili je rano pričati, jer sam siguran da će se Hamilton vratiti. On je motivisaniji nego ikada", kazao je Rozberg.

Za razliku od klupskog kolege, branilac tuitule Hamilton nije bio zadovoljan kako se ponašao njegov automobil.

"Osjećao sam da nešto sa mjenjačem nije bilo kako treba, i to odmah pošto sam pomislio da imam sjajnu brzinu i da mogu slaviti. Ne znam još šta je problem, ali morao sam spustiti tempo. U svakom slučaju trka je bila više nego uspješna za naš tim", naglasio je Hamilton.

Bonus video: