KCCG: Na magnetnu rezonancu čeka se oko dva mjeseca

"Nabavkom posljednje generacije četvorodimenzionalnog ultrazvučnog aparata na Klinici za ginekologiju i akušerstvo uvedena je visokospecijalizovana ekspertna ultrazvučna dijagnostika fetusa, koja omogućava bolje praćenje rizičnih trudnoća žena iz cijele Crne Gore“
51 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vijesti
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.05.2016. 12:14h

U Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) za pregled na nuklearnoj magnentnoj rezonanci čeka se oko 60 dana, a za CT skener oko 45 što je, kako je saopšteno iz PR službe te zdravstvene ustanove, najmanje u regionu.

Na pitanje da li rade na smanjivanju listi čekanja i za koji tip zdravstvenih usluga se najviše čeka, iz PR službe KCCG-a su agenciji MINA kazali da za određene dijagnostičke i operativne procedure postoje liste čekanja koje su u prihvatljivim granicama.

"To znači da se na veoma mali broj dijagnostičko –terapijskih procedura čeka duže od dva do tri mjeseca. Po pitanju listi čekanja na te procedure možemo reći da smo najbolji u regionu i da su rijetke zemlje u Evropi gdje se na iste procedure kraće čeka", rekli su iz PR službe.

Oni su, govoreći o tehničkoj opremljenosti KCCG-a, saopštili da ta ustanova raspolaže sa tri aparata za magnetnu rezonancu, gama kamerom, dva angiografa, tri multislajsna i jednim jednoslajsnim CT-om, aparatom za osteodenzitometriju i za razbijanje kamenca u bubregu.

"Nabavkom posljednje generacije četvorodimenzionalnog ultrazvučnog aparata na Klinici za ginekologiju i akušerstvo uvedena je visokospecijalizovana ekspertna ultrazvučna dijagnostika fetusa, koja omogućava bolje praćenje rizičnih trudnoća žena iz cijele Crne Gore“, naveli su iz te PR službe.

Oni su dodali da ta dijagnostika, uz prenatalnu koja se u KCCG-u primjenjuje od 2000. godine, čini osnov savremenog koncepta perinatalne medicine.

Iz te ustanove saopštili su da imaju i najmoderniji digitalni mamograf koji se koristi u svrhu skrininga karcinoma dojke.

“Digitalizacijom i umrežavanjem opreme namijenjene rentgen dijagnostici stvoreni su uslovi za efektivnu stručnu elektronsku komunikaciju u ovoj oblasti. Uvođenjem laboratorijskog informacionog sistema omogućeno je efikasno i pravovremeno dobijanje nalaza”, saopštili su iz PR službe KCCG-a.

Iz te ustanove su najavili da je u planu rekonstrukcija više odjeljenja i neki infrastrukturni projekti.

U KCCG-u, kako su saopštili, trenutno radi 2.036 zaposlenih na neodređeno i 275 na određeno vrijeme.

Kadrovsku strukturu čini 67 doktora subspecijalista, 255 specijalista, 19 specijalista iz stomatologije, pet stomatologa i 106 ljekara na specijalizaciji,

Iz KCCG-a su kazali da, kao referentna ustanova za medicinsku edukaciju, posebnu pažnju posvećuju akademskom obrazovanju zaposlenih.

U toj ustanovi rade 53 doktora i 52 magistra medicinskih nauka, kao i 33 primarijusa, devet redovnih i 13 vanrednih profesora i 11 docenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i više od 40 saradnika u nastavi.

Specijalistička edukacija u KCCG obavlja se za sve specijalizante iz Crne Gore (prosječno oko 150 godišnje) i izvodi je više od 140 mentora za određene oblasti medicine.

Kako su naveli, u toku je konkurs za dodjelu 25 specijalizacija i 11 subspecijalizacija.

Bonus video: