Za 11 godina birali 5 puta

0 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.05.2016. 08:17h

Od uvođenja višepartijskog sistema građani CG su u pet navrata birali svoje predstavnike u Skupštinu Crne Gore. Za prethodnih 11 godina na crnogorskoj političkoj sceni iskristalisalo se sedam stranaka koje su do danas ostale najznačajniji činioci političkog života.

Riječ je o Demokratskoj partiji socijalista, koja je na prvim izborima nastupala pod imenom Savez komunista CG, Li beralnom savezu, Narodnoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji (nastaloj od nekoliko stranaka socijaldemokratske orijentacije) i albanskim nacionalnim strankama Demokratskom savezu u CG i Demokratskoj uniji Albanaca, koje imaju značajan uticaj među albanskim biračkim tijelom.

Usljed raskola u DPS-u, 1998. godine pojavila se Socijalistička narodna partija, koja je na prvim narednim izborima na kojima je učestvovala dobila povjerenje od više od 120.000 građana CG. Prvi višestranački izbori održani su 9. decembra 1990. na kojima je Savez komunista CG odnio ubjedljivu pobjedu, dok su ulazak u parlament obezbijedili još Savez reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru, Narodna stranka i Demokratska koalicija.

Bonus video: