Odbojka mi je mnogo dala i za nju ću biti tu

150 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Rašović, Foto: Cev.lu
Ivan Rašović, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 30.04.2016. 13:03h

Ivan Rašović je ostavio neizbrisiv trag u našoj odbojci, igrajući za dva najbolja crnogorska kluba, Budućnost i Budvansku rivijeru. Zato će njegov igrački odlazak sa terena, nakon 15 godina klupske karijere, skoro deceniju reprezentativne, zasigurno osiromašiti crnogorsku odbojkašku scenu...

"Još je ovo oko kraja karijere svježe, pa i nemam još pravu sliku kako je bez svih tih obaveza i treninga. Ali, sigurno da će mi nedostajati kako vrijeme bude prolazilo", kaže na početka razgovora za „Vijesti” Rašović, skoro dvije sedmice nakon što je okončao igračku karijeru titulom sa Budvanskom rivijerom.

Kako kaže, o odluci da na kraju protekle sezone završi karijeru počeo je da razmišlja još krajem januara, po završetku nastupa Budvana u Ligi šampiona.

"Znam da mi je moja pozicija (libera) dozvoljavala još nekoliko godina da igram, ali sam osjetio kako fizički tako i psihički zamor, pa da sam se odlučio za taj potez. Istina, želio sam da odigram kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali su one tek u septembru, tako da je ovo bio taj momenat", nastavlja Rašović, godinama najbolji crnogorski libero.

Dugo je igrao fudbal, a onda se slučajno prijavio u odbojkašku sekciju OŠ „Radojica Perović”, kod nastavnika Bata Kažića, koji je u toj školi „proizveo” brojne crnogorske odbojkaške talente. Nakon nekoliko turnira, njegov talenat je primijetio Igor Kolaković i sa 15 godina je Rašović počeo da trenira u Budućnosti. Od sezone 2000/2001, kada je Budućnost osvojila prvu titulu, u bivšoj Jugoslaviji, počela je „žetva” trofeja. A ima ih ukupno čak 18. U podgoričkom klubu je osvojio pet titula (tri u bivšoj državi, i dvije u nezavisnoj Crnoj Gori) i tri kupa Crne Gore, dok je u dresu Budvanske rivijere osvajao duple krune u prethodnih pet sezona.

"Titule zajedničke države u dresu Budućnosti se ne zaboravljaju. Tu sam se i oformio kako igrač. Sa druge strane, prolaz među 16 najboljih u Ligi šampiona sa Budvanskom rivijerom je jedan od najvećih uspjeha".

I pored toliko klupskih trofeja, Rašović, ipak, žali što nije zaigrao u inostranstvu, ali još više što sa reprezentacijom nije uspio da se plasira na Evropsko prvenstvo.

"Mislim da kvalitet za to imamo i da smo propustili nekoliko lijepih šansi, ali se nikad stvari nisu poklopile kako treba, a to je vrlo bitno da bi se otišlo na veliko takmičenje".

Što se tiče daljih planova, Rašović, za sada, nema ništa konkretno.

"Možda odbojka, a možda i ne. Šta god bilo, odbojka mi je dala mnogo tako da ću biti tu sigurno. Da li kao trener ili samo gledalac, još ne znam", uz osmijeh je rekao Rašović.

Nikola Lakčević nasljednik

Prvo ga je naslijedio u Budućnosti, isto će biti i u Budvanskoj rivijeri (ako ostane) i reprezentaciji. Nikola Lakčević je nasljednik Ivana Rašovića na poziciji libera.

"Lakčević je odličan libero, što je dokazao ove sezone kroz Ligu šampiona i na domaćoj sceni. Od njega očekujem da eksplodira u reprezentaciji, jer ima kvalitet da bude odličan libero. Važne su mu bile utakmice koje je imao ove sezone i koje će imati ubuduće", zaključio je Rašović.

Bonus video: