Suđenje za ubistvo Dajkovića: Tužiteljka traži da Purliju liječe

Izricanje mjere bezbjednosti tražio je i Purlijin branilac, advokat Nikola Ivanović
210 pregleda 0 komentar(a)
Vojin Dajković ubistvo, Foto: Zoran Đurić
Vojin Dajković ubistvo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.04.2016. 09:14h

Tužiteljka Lepa Medenica predložila je sudu da Božidaru V. Purliji (34), optuženom za ubistvo Vladimira Dajkovića (92) izrekne mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Viša tužiteljka to je rekla u završnoj riječi, mijenjajući optužnicu u postupku koji se protiv Purlije vodi pred sudijom podgoričkog Višeg suda Predragom Tabašem.

Medenica je kazala da iz nalaza vještaka psihijatrijske struke proizilazi da Baranin nije počinio krivično djelo sa umišljajem, jer je u tom trenutku bio neuračunljiv.

Tabaš će presudu izreći 4. maja.

Izricanje mjere bezbjednosti tražio je i Purlijin branilac, advokat Nikola Ivanović.

“Kazna ima opravdanje samo prema onim izvršiocima koji su sposobni da shvate značaj svog djela i mogu da upravljaju svojim postupcima, što u konkretnom očito nije slučaj. Smatram da su se stekli uslovi za izricanje neke od mjera bezbjednosti propisanih krivičnim zakonikom Crne Gore, a po izboru suda”, kazao je Ivanović. Vještak neuropsihijatar, prof. dr Stanko Milić, ostao je kod nalaza i mišljenja komisije ljekara čiji je predsjednik, da je Purlija bio neuračunljiv u vrijeme kada je u selu Dupilo kod Virpazara ubio Dajkovića.

Milić je kazao da je komisija ustanovila da je Purlijino ponašanja prije ubistva imalo karakteristike psihotičnosti sa sumanutim idejama okoline i proganjanja.

“Period nastanka šizofrenije je nekoliko godina unazad u odnosu na ubistvo. Ne pokazuje emocije, već osjećaj hladnoće po i to njegovo stanje je dokaz psihotičnog ponašanja u dužem periodu. Ovaj tip bolesti je jednostavni oblik da se ne prepoznaje u okolini”, kazao je Milić.

Purlija je prema navodima optužnice 16. februara 2015. ubio Dajkovića na terasi njegove kuće - prišao mu je, pucao u njega i pobjegao.

Bonus video: