Kotor: Mafija snimala i zumirala?

Posebna jedinica policije sinoć je kontrolisala bezbjednosno interesantne osobe u Kotoru. Na ulicama je bio povećan broj policajaca
79 pregleda 16 komentar(a)
Kamere, Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Kamere, Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 30.04.2016. 07:31h

Kotorski “kamermani” koji su mjesecima nezakonito nadgledali ko ulazi, izlazi i kreće se tim gradom, za to su koristili PTZ kamere visoke rezolucije.

Na snimcima sa tih kamera objekat koji se snima mogao se zumirati do 32 puta. To je “Vijestima”, na osnovu fotografija postavljenih kamera, kazao kvalifikovani stručnjak za video nadzor.

“Ovim kamerama se može upravljati - mijenjati položaj po horizontali za 360 stepeni, a po vertikali do 270 stepeni. Objekat koji se snima može se zumirati od 20 do 32 puta”, pojasnio je sagovornik “Vijesti”.

Kazao je da su kamere koje je, kako se vjeruje, na više lokacija u Kotoru postavila mafija, veoma funkcionalne i kada je u pitanju noćno snimanje.

Posebna jedinica policije sinoć je u Kotoru kontrolisala bezbjednosno interesantne osobe. Na ulicama tog grada bio je povećan broj policajaca.

Reporteri “Vijesti” prošle sedmice snimili su kamere sa obje strane tunela Vrmac, prilazima Kotoru sa strane Tivta, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, šetalištu, kružnom toku, zaobilaznom putu preko Trojice...

Nakon objavljenog teksta nadležni su pokrenuli istragu. Tužilaštvo je tokom istrage evidentiralo 21 kameru, od kojih su policajci prije dva dana, u prisustvu vještaka za digitalne dokaze, uklonili 11.

“Nadležni tužilac izdao je naredbe za vještačenje uklonjenih kamera. Pored uklonjenih, na različitim lokacijama u Kotoru, postavljeno je još 10 kamera, o čemu će biti obaviještena Agencija za zaštitu ličnih podataka”, saopštili su iz tužilaštva.

Prema saznanjima “Vijesti” policija je uklonila kamere za koje je utvrđeno ko ih je postavio.

Iz tužilaštva su ranije kazali da zbog istrage ne mogu da saopšte da li su otkrili ko je organizator postavljanja kamera, ili samo ko ih je fizički postavio da snimaju javne površine.

Tokom istrage policija je po nalogu tužioca pretresla stanove više bezbjednosno interesantnih osoba i pronašla dva risivera na kojima su, kako se sumnja, bilježeni nezakoniti snimci.

Prvi risiver oduzet je 17. aprila, pretresom stanova Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, braće Srđana i Borislava Juriševića, braće Igora i Aleksandra Đurišića i braće Dragana i Predraga Kneževića.

Drugi uređaj oduzet je devet dana kasnije u objektima braće Milana i Miloša Kneževića.

Zbog uklanjanja kamera u Istražnom zatvoru završili su Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera...

Bonus video: