Zatočenik poetske ljepote

Prema riječima prof. Gojka Kastratovića, Šaranović je bio čovjek i profesor nekonvencionalnog ponašanja koji je omalovažavao otrcane klišee publicističkih recezenata
230 pregleda 0 komentar(a)
Dani Vita Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Dani Vita Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2016. 12:34h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u sklopu manifestacije “Dani Vita Nikolića“ organizovan je razgovor na temu “Vito i Banjo - boemsko i poetsko drugovanje“. Organizatori manifestacije, NVO Alijansa za kulturu, ekologiju, ljudska prava (CEHRA) i Fondacija “Ćano Koprivica”, željeli su da na taj način publici približe lik i djelo legendarnog profesora, pjesnika, boema i sakupljača narodnih pjesama Branka Šaranovića, koji je nažalost zaboravljen.

“Kao vrsni poznavalac literature, a osobito poezije Banjo Šaranović, je bio poklonik umjetnosti riječi i zatočenik poetske ljepote koju je duboko osjećao i u njoj predano uživao”, kazao je prof.dr Draško Došljak.

Prema riječima prof. Gojka Kastratovića, Šaranović je bio čovjek i profesor nekonvencionalnog ponašanja koji je omalovažavao otrcane klišee publicističkih recezenata.

Mr Dragan B. Perović podsjetio je na Šaranovićev boravak i angažman u beranskoj Gimnaziji. Prema njegovim riječima Vito i Banjo, koji su poznatiji po nadimcima nego po pravim imenima, imali su niz kreativnih i sudbinskih tačaka.

“Vito je imao puno problema sa onima koji su prisvajali njegovu zaostavštinu, dok je Banjo bio cijela riznica narodnih umotvorina i svojih kreativnih misli koje je sakupljao i nosio na listicama. Da nije bilo dvadesetogodišnje stvaralačke eksploatacije Šaranovićeve zaostavštine i da ‘eksploatatori’ nijesu bili izuzetne nadarenosti i kreativnih sposobnosti mi još zadugo možda ne bismo saznali čime se Banjo Šaranović bavio i šta je sve ostavio u svojoj razbarušenoj i neposlušnoj knjizi”, istakao je Perović.

Bonus video: