Kotor: Još traže glavnog kamermana

“Do sada je utvrđeno ko je postavio 11 kamera, a na pitanje ko ih je fizički postavio i ko je imao uvid u snimljeni materijal u ovoj fazi postupka ne možemo dati odgovor”
106 pregleda 19 komentar(a)
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.04.2016. 05:37h

Iz tužilaštva tvrde da zbog istrage ne mogu da saopšte da li su otkrili ko je organizator postavljanja kamera kojima je nezakonito sniman dio Kotora.

“Do sada je utvrđeno ko je postavio 11 kamera, a na pitanje ko ih je fizički postavio i ko je imao uvid u snimljeni materijal u ovoj fazi postupka ne možemo dati odgovor”, kazala je “Vijestima” portparolka kotorskog tužilaštva Tanja Čolan - Deretić.

Rekla je da protiv nijedne osobe koju su istražitelji do sada “povezali” sa kamerama nije podnijeta krivična prijava zbog neovlašćenog snimanja: “Za krivično djelo neovlašćenog fotografisanja, u okviru kojeg je sankcionisano i neovlašćeno snimanje, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi”.

Tokom sedmodnevne istrage identifikovana je 21 kamera.

Pretresima stanova više bezbjednosno interesantnih osoba policija je pronašla dva risivera na kojima su, kako se sumnja, bilježeni nezakoniti snimci.

Prvi risiver oduzet je 17. aprila pretresom zgrade u Kavču, u kojoj stanove imaju Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, braća Srđan i Borislav Jurišević i braća Igor i Aleksandar Đurišić. Tog dana pretreseni su i stanovi braće Dragana i Predraga Kneževića, a drugi u objektima braće Milana i Miloša Kneževića.

Zbog uklanjanja kamera u Istražnom zatvoru završili su Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera...

Oni su na saslušanju rekli da su savjetima pomagali mještanima da postave kamere kako bi se zaštitili od lopova, a da su u skidanje krenulio zbog straha da ih neko može povezati sa nezakonitim snimanjem.

Prema informacijama “Vijesti”, kamere su vlasništvo mafije, koja je duže pratila ko je ulazio, izlazio i kretao se Kotorom...

Reporteri “Vijesti” prošle sedmice snimili su kamere sa obje strane tunela Vrmac, prilazima Kotoru sa strane Tivta, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, šetalištu, kružnom toku, zaobilaznom putu preko Trojice...

Nakon objavljenog teksta nadležni su pokrenuli istragu.

Istog dana kada je u “Vijestima” objavljen tekst o snimanju u Kotoru uklonjene su kamere postavljene na drvetu na skretanju za Kavač i iznad tunela Vrmac, iako istražitelji tvrde da su obezbjeđivali kamere.

Iz Agencije kažu da sada kreću u kontrolu svih opština u državi

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka nakon sedam dana saopštili su da su od Vrhovnog državnog tužilaštva tražili informaciju o snimanju u Kotoru.

“Vezano za aktuelnu situaciju video nadzora javnih površina na teritoriji Opštine Kotor, Agencija se obratila zvaničnim dopisom Vrhovnom državnom tužilaštvu tražeći informaciju o predmetnom slučaju, obzirom da navedeno implicira da se radi o krivičnom djelu”, saopštili su iz Agencije.

Najavili su da će tražiti od svih crnogorskih Opština da ih informišu o video nadzoru instaliranom u gradovima.

Iz te Agencije danima ne odgovaraju “Vijestima” zbog čega su čekali da se iz medija informišu o mogućem nezakonitom snimanju u Kotoru.

Vršioca dužnosti direktora Agencije Čedomira Mitrovića “Vijesti” su 25. aprila, nakon što je odgovorio da nisu kontrolisali snimanje u Kotoru zbog kratkog roka, “Vijesti” su pitale koji im je rok potreban za to, ko donosi odluku o tome...

"Osumnjičeni su uzorni građani, nemojte da im crtate mete”

Branilac okrivljenih Dedovića, Andrića i Moškova, advokat Dimitrije Dapčević saopštio je da njegovi klijenti nisu počinili nikakav pokušaj ubistva, niti imaju ikakve veze sa istim.

“Njima se stavlja na teret da su pomogli počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela ubistva u pokušaju prikrivanjem tragova i krivičnog djela sprečavanja dokazivanja... S toga skrećem pažnju na pisanje medija u pogledu tih okolnosti i činjenica, kao i da se uzdrže od plasiranja netačnih informacija i poluinformacija koji rezultiraju bombastičnim naslovima radi uvećanja tiraža, jer na taj način 'crtaju metu' mojim branjenicima kod činjenice da je u posljednje vrijeme počinjeno nekoliko ubistava koja su ostala nerasvijetljena, shodno čemu takvi tekstovi mogu prouzrokovati odmazdu prema mojim branjenicima ili njihovim porodicama, koje su već dovoljno potresene ovim dešavanjima. Napominjem da se radi o uzornim građanima Kotora, koji nemaju dodirnih tačaka sa kriminalom ili kriminalnim radnjama, niti pripadaju kriminalnim grupama”, piše u reagovanju Dapčevića.

Bonus video: