MRŠAJTE ZDRAVO

Ove četiri brojke otkrivaju da li bi trebalo da smršate

6 komentar(a)
mršanje, Foto: Www.heal-wheel-india.com
mršanje, Foto: Www.heal-wheel-india.com
Ažurirano: 28.04.2016. 18:20h

Ove četiri brojke otkriće vam jeste li u formi, da li bi trebalo da smršate, a mogu i da vam pomognu kod mršanja. Zato prestanite da stalno provjeravate koliko imate kilograma, već pažnju usmjerite na ove stvari:

1. Obim struka

Ako vam se najviše masnog tkiva skuplja na području stomaka pod većim ste rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Obim struka izračunajte tako da ga metrom obuhvatite tačno iznad kosti kuka, odnosno negdje na visini pupka. Kod žena obim struka ne bi smio da bude veći od 90 centimetara. Pročitajte i 5 zakona mršanja za bedra, stomak i zadnjicu.

2. Broj otkucaja srca u mirovanju

Stavite dva prsta na puls, na zglobu ili vratu, i izbrojite koliko vam puta srce otkuca u jednom minutu. Brojka bi trebalo da iznosi između 60 i 100 otkucaja. Niža brojka generalno ukazuje na bolje fizičko zdravlje, dok viša brojka alarmira na nedovoljno fizičke aktivnosti jer srce tada mora da radi napornije.

3. Procenat potkožnog masnog tkiva

Za razliku od indeksa tjelesne mase, procenat potkožnog masnog tkiva otkriva količinu viška masnog tkiva odvojenu od mišićne mase.Zdrav procenat potkožnog tkiva kod žena iznosi 20 do 32 odsto. Ovaj procenat se računa pomoću bioelektrične impendancije, metode u kojoj se putem metalnih elektroda šalje slab električni signal kroz tijelo dok osoba stoji na platformi za izračunavanje.

Mjerenje se bazira na principu da mišićno tkivo sadrži veliki udio vode te stoga služi kao električni provodnik, dok masno tkivo sadrži mali udio vode te stoga djeluje kao otpornik protoku električnog signala.

Taj otpor ili 'impedansa' upoređuje se sa polom, visinom i godinama, te se koristi za izračunavanje količine masnog tkiva i očitanje sastava tijela. Što je količina masnog tkiva veća to je viša vrijednost impedanse.

4. Bazalni metabolički ritam

Bazalni metabolički ritam u obzir uzima vašu visinu, težinu, pol i razinu tjelesne aktivnosti kako bi izračunao prosječan broj kalorija koje sagorite dok odmarate. Ova brojka može vam pomoći i da odredite koliko kalorija manje morate da unosite svaki dan kako biste izgubili željenu tjelesnu težinu, odnosno smršali.

Zadovoljna.hr