Simbol grada i heroj Nikšićana

“Biti književnik i biti Nikšićanin, znači nositi Vitov umjetnički gen, neku vrstu umjetničkog nasljeđa koje treba upotpuniti, odgovor na prilično velika očekivanja koja stoje pred svima koji dolaze poslije njega, te odgovornost ka umjetničkoj veličini koju treba opravdati”
681 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2016. 05:48h

Na dan kada je prije 82 godine rođen jedan od najpoznatijih crnogorskih pjesnika i boema Vitomir Vito Nikolić u “gradu N” počela je manifestacija njemu posvećena. Izuzetan dugometražni film “U trag zaboravu”, mlade autorke Maje Janjušević, prikazan na svečanom otvaranju manifestacije koju organizuju NVO “Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava (CEHRA)” i Fondacija “Ćano Koprivica”, pokazao je zbog čega su stihovi poete koji je govorio da “ko nije pjesnik, taj je davno mrtav” i danas živi.

“Ovo nije vrijeme pjesništva i pjesnika. Pjesnici su na nekom zalasku. A opet imamo paradoks - jednog pjesnika koga je prihvatio čitav jedan grad, Nikšić. Mislim da nema nijednog Nikšićanina koji ne zna stihove Vita Nikolića. To je neobično u svjetskim razmjerama. Ja ne znam takav grad i ne znam takvog pjesnika“, kazao je prof. dr Ratko Božović.

Istakao je da je Vito, koji je bio “izrazit boem kada je boemstvo bilo u zalasku“, za sebe govorio da je tipični Nikšićanin. Vjerovatno ga zato Nikšić prisvaja i ne da mu da ode u zaborav.

“Vito je dio identiteta ovoga grada i identitet Nikšića ne može se zamisliti bez Vita Nikolića“, kazao je Božović.

Otvarajući “Dane Vita Nikolića“ ministar kulture Pavle Goranović kazao je da kao Nikšićanin ne može sakriti ponos što su njegovi sugrađani, entuzijasti i zaljubljenici u Vitov rad, pokrenuli inicijativu koja je rezultirala ovakvom manifestacijom.

“Biti književnik i biti Nikšićanin, znači nositi Vitov umjetnički gen, neku vrstu umjetničkog nasljeđa koje treba upotpuniti, odgovor na prilično velika očekivanja koja stoje pred svima koji dolaze poslije njega, te odgovornost ka umjetničkoj veličini koju treba opravdati”, kazao je Goranović.

Nikola Koprivica, osnivač Fondacije “Ćano Koprivica“, kazao je da Crna Gora nije prebogata materijalnim i prirodnim resursima, ali jeste “ljudskim potencijalima, poštenim, hrabrim, talentovanim i moralnim ljudima“.

“Upravo je Vito Nikolić bio jedan od bisera među njima. Ovakva životna profesionalna ostvarenja istovremeno su najbolji putokaz novim mladim generacijama, nerijetko zbunjenim na brojnim raskršćima novog vremena”, kazao je Koprivica.

Mir u duši, mir u porodici i mirno okruženje u državi

Kćerka Vita Nikolića, Danica, kazala je da nije slučajno to što je Fondacija “Ćano Koprivica“ jedan od organizatora ove manifestacije koja se održava uoči obilježavanja desetogodišnjice od obnove nezavisnosti.

"Ćano i Vito su zaista iskreno, koliko se sjećam razgovora u našoj kući, željeli da vide ovakvu državu. Žao mi je što ni jedan ni drugi nijesu dočekali 21. maj 2006. godine. Za Vita, kao čovjeka koji je ostao siroče sa devet godina tokom Drugog svjetskog rata, najvažnije u njegovom životu je bilo da sačuva mir - u svojoj duši, porodici i mirno okruženje u svojoj državi“, kazala je Danica Nikolić.

Citirala je stihove svog oca koji, kako je kazala, možda najbolje opisuju njegov život: “Čudna me ponekad želja hvata, da kupim razglednicu i napišem - dobro je, pošte rade, nema rata i ništa više“.

Galerija

Bonus video: