Ko koga nadzire – država kriminalce ili oni nju?

Javnost čeka odgovore na brojna pitanja, prije svega, kako je moguće da neko nelegalno snima a državni organi reaguju tek nakon što o tome su o svemu počeli da pišu novinari
123 pregleda 30 komentar(a)
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.04.2016. 17:47h

Javnost u Crnoj Gori danima je bombardovana informacijama o nelegalno postavljenim kamerama na gotovo svim glavnim ulicama i raskrsnicama u Kotoru, a kamere koje snimaju građane i javne površine otkrivene su i u Podgorici. Brine to što su ih, prema prvim saznanjima, postavljali pripadnici kriminalnih klanova i bezbjednosno interesantne osobe.

Javnost čeka odgovore na brojna pitanja, prije svega, kako je moguće da neko nelegalno snima a državni organi reaguju tek nakon što o tome su o svemu počeli da pišu novinari.

Priču su pokrenule "Vijesti", objavom da su kamere postavljene širom grada Kotora, čak i na šetalištu.

Reagovali su tužilaštvo i policija i otkrili da je na teritoriji opštine Kotor na različitim lokacijama postavljena 21 kamera. To je u izjavi za RSE potvrdila Andrijana Ražnatović iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru u saradnji sa Upravom policije pronašlo je 21 kameru a dosadašnja saznanja ukazuju na identitet lica koja su postavila 11 kamera dok se za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju. Policija je po nalogu tužilaštva obezbjeđivala mjesta gdje se nalaze kamere i tako su u pokušaju da uklone kamere spriječena tri lica koja su zbog toga lišena slobode. Njima je nakon zadržavanja do 72 sata sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru odredio pritvor do 30 dana", navodi Ražnatović.

U međuvremenu, u seriji racija u stanovima i objektima bezbjednosno interesantnih osoba u Kotoru policija je pronašla nekoliko uređaja – risivera na kojima su snimci sa nelegalno postavljenih kamera.

Još se ne zna šta je na tim zapisima jer se čeka sudsko odobrenje za vještačenje risivera.

Kamere i u Podgorici

Dok traje kotorska epizoda o nelegalnom video nadzoru u režiji lokalne kriminalne grupe, mediji su otkrili nelegalno postavljene kamere i u Podgorici, tačnije u dijelu naselja u kojem žive pripadnici tzv. zagoričkog klana.

Takođe, kamere su otkrivene na tri lokacije na poznatom podgoričkom izletištu na brdu Gorica, tik pored pješačke staze gdje se svakodnevno rekreiraju brojni stanovnici glavnog grada.

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici, Ljiljana Klikovac, otvorila je izviđaj o nezakonito postavljenim nadzornim kamerama u naselju Zagorič.

Nakon Kotora i Podgorice pitanje je da li su i u drugim crnogorskim gradovima postavljene kamere koje nelegalno snimaju.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost iz redova vladajuće DPS, Ljubo Škrelja, očekuje od državnih organa hitnu i efikasnu akciju kako bi odgovorni za nelegalno snimanje bili privedeni pravdi.

"Kao porodičan čovjek, kao slobodan građanin, ne mogu da budem nijem prema nečemu što apsolutno nije u skladu sa opštim pravilima ponašanja, da ne pričamo o ugrožavanju ljudskih prava i sloboda. U tom smislu, mi smo svi ugroženi. Država mora najhitnije u skladu sa kapacitetima i ovlašćenjima, a smatram da ima dovoljno snage za to, da preduzme mjere i saopšti građanima ko su ti ljudi koji se tako smjelo ponašaju i daju sebi za pravo da tako nešto urade", kategoričan je Škrelja.

Zoran Miljanić iz opozicionog DEMOS-a kaže da je država dozvolila kriminalcima da je nadziru, umjesto da ona nadzire njih.

"Mislim da je krajnji momenat da država uđe u ozbiljnu borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, a u prvom redu mislim na provođenje ozbiljnih finansijskih istraga, kako bi se utvrdilo otkud pripadnicima kriminalnih grupa novac ne samo za postavljanje kamera za nadziranje nego za niz njihovih privrednih aktivnosti u vezi sa lokalima, vilama, kućama, stanovima, plažama i tako dalje. Sve su to pitanja za državne organe, a ako se tome ne stane na put, kriminalci će nadzirati državu i građane umjesto da to bude suprotno", navodi Miljanić.

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da je policija najodgovornija za to što kriminalne grupe na ovakav način ugrožavaju ljudska prava i bezbjednost građana.

"Javnost još čeka odgovore a mislim da će se i načekati jer to je stvar koja nikoga ne treba da iznenadi. Mi smo nebrojeno puta imali priliku da vidimo koliko je naša policija efikasna. Prosto je nevjerovatno da neko toliko kamera postavi na toliko mjesta a da pozornik to ne primijeti i obavijesti svog načelnika koji ne obavijesti centralu. Kako je moguće da niko to ne primijeti u tako malom gradu kao što je Kotor ili u naselju kakvo je Zagorič. To samo govori koliko građani mogu da se uzdaju u to da će policija da ih zaštiti", ocjenjuje Raonić.

Podsjetimo, u prvoj velikoj raciji koja je u crnogorskim medijima predstavljena kao prvi direktan udar na kriminalne klanove u Kotou, policija je po nalogu Višeg suda u Podgorici na nekoliko lokacija, u kućama i stanovima bezbjednosno interesantnih osoba pronašla dva pancira, više mobilnih telefonskih uređaja i SIM kartica, garderoba, tehnički uređaj takozvani "dron", tehnički uređaj ometač telefonskih signala, ručnu radio-vezu i druge tehničke uređaji za audiovizuelno snimanje.

Bonus video: