Hiperbolisana slika Crnogorca

Ova iskrena priča ima crnogorske specifičnosti, ali porodica, sa svojim vezama, strastima, manama, ista je svugdje u svijetu
61 pregleda 0 komentar(a)
Predstava "Leptir", Foto: Zetski dom
Predstava "Leptir", Foto: Zetski dom
Ažurirano: 28.04.2016. 12:42h

Na sceni Kraljevskog teatra Zetski dom predstava “Leptir” premijerno je izvedena u utorak veče i nagrađena ovacijama publike. Komad koji nosi podnaslov “Vježba rođenja” režirao je Andraš Urban, jedan od najpriznatijih reditelja, dobitnik najznačajnijih nagrada u regionu i Evropi. U predstavi koja je nastala po tekstu Aleksandra Radunovića igraju: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Dramaturg predstave je Rajko Radulović, muziku potpisuje tekstopisac Aleksandar Radunović.

Crnogorski autor neobično cijeni rad Andraša Urbana koji je poznat po specifičnom pozorišnom izrazu i viđenju scenske igre. Upravo zato, smatra da je tekst predložak za rediteljsku viziju i da on mora ima imati potpunu slobodu.

“Kako cijenim ono što radi Andraš Urban obradovala me činjenica da će upravo on režirati komad po mojem tekstu, i od početka procesa sam bio siguran da je jedini pravi put da mu dam potpunu slobodu kad je u pitanju tekst i intervencije na njemu” kazao je Aleksandar Radunović.

Ipak, Andraš Urban kaže da je “Leptir” takva drama da je u predstavi izgovorena svaka njena riječ, a da je dramaturškom intervencijom dodata jedino upečatljiva scena sa guslama na kraju komada. Sam reditelj još jednom je potvrdio svoj nekovencionalni pozorišni izraz, pogotovo u uvodnom dijelu koji razjašnjava odnose i artikuliše podsvijest likova. Urban je zadovoljan svojim glumcima i prvom režijom u Crnoj Gori.

“Prvi put radim u Crnoj Gori , to mi je značajno jer u posljednje dvije godine prošao sam sve bivše republike i sada završavam taj krug. Vrlo mi je draga ova predstava, to je u stvari jedno dobro pozorište, meni je drago da sam radio na Cetinju”, smatra reditelj komada “Leptir”.

“Mi smo naučili da živimo da smo svjesni svoje nemoralnosti i živimo kao da je sve u redu. Čak živimo u takvom vremenu kao da je to dobrodošlo, ta vrsta nekog licemjernog morala, govori se jedno, a živi se drugačije, čak društvo, javni život, postao je toliko besraman da se ne morate pretvarati, možete sve govoriti javno, nažalost. Baš što se tiče 'Leptira', to mi je drago, mi smo bez političkih slogana i jasno artikulisanih društvenih pitanja, predstavili priču koja se dešava unutar jedne porodice, ljudske intime, u svakom momentu ima svoj eho, svoje značenje u društvenom kontekstu i siguran sam da predstava tako djeluje, da je uvijek sve jasno”, poručuje Andraš Urban.

Ova iskrena priča o porodici ima crnogorske specifičnosti, ali porodica, sa svojim krvnim vezama, strastima, ljubavi i manama, ista je svugdje u svijetu, gdje god se nalazila. Stoga, tekst Aleksandra Radunovića, a predstava u režiji Urbana komad je koji se može igrati i shvatiti bilo gdje u svijetu.

“'Leptir' je priča o iluziji da bi čovjek trebalo da bude slobodan u svojoj koži, da nam je obećano nešto što nam nekako uvijek izmakne iz ruku pa se, suočen sa tom činjenicom, čovjek osjeća zarobljen pored partnera sa kojim živi, u porodici kojoj pripada, na poslu koji radi i, na kraju, u koži koja mu je pretijesna. Htio sam da progovorim o hipokriziji i lažima u kojima se gušimo živeći život koji je , čini mi se da tako misli većina ljudi, u svakom smislu daleko od onoga koji smo zaslužili, i zbog toga se na kraju pretvorimo u ogorčene olupine koje oko sebe siju samo mržnju, apatiju i hronično nezadovoljstvo svime što nas okružuje, a kako vrijeme odmiče postajemo nesposobni da u bilo čemu prepoznamo ljepotu. Ova hiperbolisana slika savremenog Crnogorca može biti slika bilo kojeg čovjeka na planeti koji živi u eri ove varijante liberalnog kapitalizma i zbog toga je neobično važno to što režiser dolazi iz druge sredine jer mi se čini da upravo ta činjenica može da doprinese tome da komad prodiše i progovori na način drugačiji od onoga kako sam ga ja zamislio, a da suština ostane ista”, kazao je tekstopisac Aleksandar Radunović.

Publika je prvi “Leptirov” let nagradila ovacijama pozivajući glumce, reditelja i tekstopisca da se vrate na scenu. Brutalno iskreni komad o žestokom obračunu sa samim sobom, nije nikoga ostavio ravnodušnim.

Repriza predstave “Leptir” biće izvedena 29. aprila.

Dekonstrukcija tragizma u stilu Urbana

“Mislim da je Aleksandar Radunović imao sreću da je u sjajnom Andrašu Urbanu pronašao izuzetnog saradnika i da je rezultat sjajan, da je ovo izuzetna predstava koja potpuno u andraševskom stilu dekonstruiše jedan tragizam koji sam doživio kao jednu tehno tragediju. Konačno sam u ovoj predstavi čuo i vidio gusle na jedan način koji sam odavno priželjkivao, a to je njihova dekonstrukcija , sve ono što je zloupotreba te tzv. guslarske kulture, posebno u tragizmu devedesetih i slomu porodice. Svih troje glumaca su sjajni, i ponudili su dobru dekonstrukciju koja je zdrava za društvo. Predstavu zaslužuje da ima dobar život. Andraš je evropski reditelj, reditelj u punom smislu te riječi”, kazao je nakon premijere profesor produkcije Janko Ljumović.

Bonus video: