Monografija naučnika iz Omska

Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti je novoosnovana NVO
106 pregleda 0 komentar(a)
Monografija
Monografija
Ažurirano: 28.04.2016. 12:26h

U izdanju novoosnovane NVO “Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti u Crnoj Gori” izašla je iz štampe na crnogorskom jeziku monografija “Intelektualizacija radnih resursa kao uslov inovacionog razvoja regiona”. Monografija je rezultat višegodišnjeg istraživanja grupe autora (T. M. Bezborodova, K. N. Pološčenko, S. V. Jefimova). Svi oni su predavači na Omskom institutu, filijali “Ruskog ekonomskog univerziteta G. V. Plehanov” iz Moskve. Monografiju je sa ruskog jezika preveo Vlado Ašanin.

U monografiji grupa autora analizira kompleks uzajamno povezanih teoretskih i na praksu orijentisanih aspekata formiranja intelektualnog resursa kao neophodnog uslova inovacionog razvoja ruskih regiona. Pored analize problema migracije radnih resursa, veoma suptilno je definisan pojam “intelektualnog preduzetništva”, kao moguće alternative zamjene nacionalnih radnih resursa radnim migrantima i faktora inovacionog razvoja reformske ekonomije. Data je karakteristika formiranja intelektualno-komunikativnog i informaciono-inovacionog prostora kao uslova intelektualizacije radnih resursa. U završnoj glavi predstavljen je projekat informaciono-inovacionog prostora omskog regiona na osnovu intelektualne logistike.

“Radni resursi postaju objekat upravljanja, troškova, ulaganja investicija za povećanje efikasnosti rada i, konačno, efikasnosti pojedine organizacije, grane, regiona”, ističe prof. dr Vladimir Semjonovič Polovinko, šef katedre Ekonomika i sociologija rada na “Omskom državnom univerzitetu F. M. Dostojevski”, jedan od recenzenata monografije.

Kako ističu recenzenti i autori, monografija je namijenjena naučnicima i praktičarima, a takođe i predstavnicima izvršne vlasti u oblasti obrazovanja i inovacione regionalne politike.

Iako su u ovom istraživanju korišteni statistički podaci koji se odnose na stanje u Ruskoj Federaciji, može se sa sigurnošću tvrditi da monografija , u svojim zaključcima, ima globalnije značenje, tj. da su naznačeni i analizirani problemi u njoj u značajnoj mjeri prisutni i u mnogim drugim regioima Evrope i svijeta.

Bonus video: