Katniću stigla prijava iz Budve: Otimali od države i bogatili se

Prijave su protiv ministara Gvozdenovića i Brajovića, bivših čelnika Morskog dobra i vlasnika Stratex i Doguš grupe...
80 pregleda 7 komentar(a)
Budva marina, Foto: Vuk Lajović
Budva marina, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.04.2016. 07:05h

Grupa budvanskih opozicionih odbornika ponovo je juče specijalnom tužiocu Milivoju Katniću podnijela krivičnu prijavu protiv ministara Branimira Gvozdenovića i Ivana Brajovića, bivših čelnika Morskog dobra i vlasnika Stratex grupe Nila Emilfarba i Doguš grupe Ferita Šahenka, optužujući ih da su na račun građana omogućili zakupcima Marine Budva da se bogate.

U prijavi ih terete za zloupotrebu službenog položaja, nesavjesan rad u službi i protivzakonit uticaj, sa elementima organizovanog kriminala.

“Podnijeli smo krvičnu prijavu i protiv Upravnog odbora i direktora JP Morsko dobro iz 2007, odgovornih lica u M.C. Marina Budva i odgovornih u Opštini Budva, a sve zbog krivičnih djela kriminalnog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, lažnog legitimisanja, obmanjivanja javnosti, umišljaja, zloupotrebe povjerenja, produženog krivičnog djeloa, krivičnog djela stavljanja u monopolistički položaj, građenja objekta bez građevinske dozvole, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotrebe povjerenja sa umišljajem, samovlašća i dovođenja u monopolistički položaj“, kazao je Stevan Džaković (DF) na konferenciji za novinare.

Kažu da imaju dokaze da je krimi-grupa otimala od države i bogatstvo prebacivala u vlasništvo privatnih kompanija

Ocijenio je da je očigledno kakvim se kriminalnim radnjama služi Morsko dobro, u namjeri da zakupcu omogući protivzakonito bogaćenje i trajno raspolaganje Lukom Budva.

“Zna se da zakupcu 'M.C. Marina Budva' nije dat u zakup lukobran, što se vidi iz Ugovora i katastarskih karti koje su prilog Ugovoru, a Morsko dobro prihvata da zakupac na lukobranu izvede nelegalne građevinske radove i na osnovu toga mu produži Ugovor. Ugovor je uslovno produžen i na osnovu radova u iznosima od 75.000 i 385.000 eura na rekonstrukciji i uređenju obale u zoni gradskog parka, koji nikada nisu izvedeni. Za ove radove i za druga protivzakonita ulaganja ne postoje procjene vještaka”, kazao je Džaković.

Tvrdi da je tender za Luku Budva, koja je vlasništvo Opštine Budva, raspisan bez prethodne saglasnosti Skupštine Opštine.

“To znači da Marina Budva nije mogla biti ni izdata u zakup bez saglasnosti Skupštine Opštine Budva kao vlasnika. Tim prije imajući u vidu da je građevinska dozvola iz 1983. napisana na Skupštinu Opštine. Navedenim radnjama, koje su sprovedene famoznim Anexom VI, davanjem državne imovine u zakup bez tendera i prikupljenih ponuda, i deset godina prije isteka Ugovora, Upravni odbor Morskog dobra krši Zakon o imovini. Ovo dokazuje da je postojala udružena kriminalna grupa, sa ciljem otimanja od države javnog interesa - Luke Budva i njeno prebacivanje u vlasništvo privatnih kompanija na duži vremenski period, vjerovatno i trajno, dovođenjem u monopolistički položaj treća lica”, istako je Džaković.

Prijavu su podnijeli Džaković, Božidar Vujičić (Građanska inicijativa), Mihailo Backović (DF), Mijomir Pejović ( Demokratska Crna Gora), Radosav Tomović (GP URA), Lucija Đurašković (DEMOS), Đorđe Vujović ( DF), Đorđije Pribilović (DF) i Jovica Gregović.

Nisu tražili garancije za vođenje luke

Odbornici su predočili aneks IV ugovora iz 2007. koje je Morsko dobro zaključilo sa zakupcem Marine - firmom MC Marina, koja je, tvrde, povezana sa Milošem Marovićem i porodicom nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

“Morsko dobro za sezonske poslove od 40 dana traži garanciju banke, a za rukovođenje Lukom Budva nikakvu garanciju, iako je aranžman bio potpisan na 15 godina. Učinjeli su upravo suprotno, pristali da Lukom u slučaju lošeg menadžmenta dalje raspolaže Hypo Alpe Adria banka Podgorica, te da može istu ustupiti trećim licima bez saglasnosti Morskog dobra“, kazao je Džaković.

Bonus video: