"Kamere su tu zbog lopova, mi malo pomogli komšijama"

Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov kazali da nemaju veze sa pokušajem ubistva Nenada Popovića i nezakonitim postavljanjem kamera u Kotoru
427 pregleda 48 komentar(a)
Kamere, Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Kamere, Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.04.2016. 05:32h

Trojica uhapšenih Kotorana negirali su na saslušanju da imaju veze sa pokušajem ubistva Nenada Popovića i nezakonitim postavljanjem kamera u tom gradu.

Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov kazali su da su kamere postavili mještani zbog zaštite od lopova, a da su im oni neznatno pomogli u tom poslu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužiocu i sudiji za istragu ispričali su da su ti mještani Dedovića pitali da im pomogne i kaže poznaje li nekoga ko bi mogao postaviti nadzornu kameru.

Objasnili su da je taj osumnjičeni naknadno sam skinuo kameru, nakon što je počela policijska istraga.

Objasnio je da je to učinio jer se uplašio da bi mogao biti prijavljen, pošto je on savjetovao mještane.

Kazao je da su tuda, dok je to radio, naišli njegovi poznanici Andrić i Moškov, koje je pitao da mu pomognu, što su ovi prihvatili.

Tada je naišla policija, pa su uhapšeni dok su se “obračunavali” sa kamerom u uskom prolazu do rive, u kotorskom naselju Dobrota.

Uprkos njihovoj priči, sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević, odredio im je juče pritvor do 30 dana.

Na teret im se stavlja izvršenje krivičnih djela - pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela pokušaj ubistva i sprečavanje dokazivanja.

Nenad Popović prije 10-ak dana preživio je kišu metaka, dok je “mercedesom" prolazio ka kotorskom naselju Kavač.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da inspektori provjeravaju da li je greškom pucano na njega, jer navodno isti automobil koristi jedan od vođa suprotnog krimi klana.

I ta skretnica pokrivena je kamerama za koje istražitelji sumnjaju da su ih postavili kriminalci.

Istražitelji, međutim, još ne znaju šta je sve i sa koliko kamera snimljeno tokom nezakonitog video nadgledanja Kotora, jer policija još nije dobila sudsko odobrenje za vještačenje oduzetih risivera.

Sudski nalog čekaju za vještačenje prvog DVR uređaja za skladištenje memorije koji su oduzeli 17. aprila, ali i za drugi risiver koji su prije dva dana zatekli u objektima braće Milana i Miloša Kneževića u tamošnjem naselju Plagenti.

Policija je saopštila da se oduzeti predmeti od njih mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao i sa osobama uhapšenim prilikom pokušaja uklanjanja kamera u Kotoru.

Nakon naloga, forenzičari će utvrditi koliko je kamera povezano na oduzete risivere i lokaciju kamera.

Prvi risiver oduzet je 17. aprila pretresom zgrade u Kavču, u kojoj stanove imaju Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, braća Srđan i Borislav Jurišević i braća Igor i Aleksandar Đurišić.

Tog dana pretreseni su objekti i braće Dragana i Predraga Kneževića.

“Policijski službenici će oduzete predmete uputiti na vještačenje Forenzičkom centru po pribavljanju navedene tražene naredbe, koja je shodno zakonu policiji neophodna kako bi se oduzeti predmeti uputili na vještačenje”, kazali su “Vijestima” iz Uprave policije.

“Vijesti” su objavile da mafija mjesecima prati ko ulazi, izlazi i kreće se Kotorom, nakon čega je počela navodno opsežna istraga nadležnih.

Do sada je pronađena 21 kamera i identifikovano 11 osoba koje su postavile video nadzor. Iz policije nijesu saopštili njihov identitet.

“Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, u saradnji sa Upravom policije na različitim lokacijama u Kotoru pronašlo je 21 kameru. U 11 slučajeva utvrđeno je ko je postavio kamere, dok se za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju”, saopštili su “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Ivica Stanković.

Iako posljednjih dana policija pretresa stanove navodnih članova jednog od tri kotorska kriminalna klana, tužilaštvo još nije tražilo od nadležnih službi da uklone kamere.

“Tužilaštvo do sada nije donijelo naredbu o uklanjanju kamera sa javnih površina postavljenih na više lokacija u Kotoru, zbog interesa postupka koji je u toku”, kazali su iz tužilaštva.

Nijesu precizirali ni da li će protiv nekog od saslušanih pokrenuti krivični postupak.

“U interesu daljeg postupka ne možemo Vam odgovoriti na ovo pitanje”, kazali su iz VDT-a.

Reporteri “Vijesti” prošle sedmice snimili su kamere sa obje strane tunela Vrmac, prilazima Kotoru sa strane Tivta, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, šetalištu, kružnom toku, zaobilaznom putu preko Trojice...

Istog dana kada je u “Vijestima” objavljen tekst o snimanju u Kotoru, uklonjene su kamere postavljene na drvetu na skretanju za Kavač i iznad tunela Vrmac, iako istražitelji tvrde da su obezbjeđivali kamere.

Policija i u stanu Jovice Vukotića

Stan koji u Podgorici koristi Kotoranin Jovan Vukotić prije dva dana pretresli su pripadnici Posebne jedinice policije.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pretresom nijesu pronađeni nedozvoljeni predmeti.

Ekipe elitne policijske jedinice par dana prije toga pretresale su i stanove drugog tabora u Kavču.

Vukotića, njegovog brata Igora i njihovog sugrađanina Igora Dedovića policija je označila kao vođe škaljarskog klana.

Istražitelji vjeruju da su dio tog klana i Podgoričanin Nikola Malović i državljanin Srbije Goran Stančić, koje je policija uhapsila dan nakon što je u Kotoru ubijen Podgoričanin Srđan Vlahović.

Njima su lisice na ruke stavljene nakon što ih je policija zatekla u prljavoj garderobi i pokisle, nedaleko od nezavršene kuće u kojoj je pronađen arsenal oružja.

Bonus video: