Prva stanica bečićke žičare specijalni tužilac

Investitori predložili, a Opština prihvatila da uđe u posao bez tendera i osnuje zajedničku firmu...
521 pregleda 13 komentar(a)
žičara, Budva, Foto: Vuk Lajović
žičara, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.04.2016. 17:12h

Specijalno tužilaštvo zatražilo je od Opštine Budva dokumentaciju o projektu izgradnje žičare Čučuci - Brajići, vrijednom 12 miliona eura.

Zahtjev za dostavljanje papira stigao je uoči zasjedanja lokalnog parlamenta, na kome će se, prema najavama, naći i Predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemlje na trasi zamišljene turističke atrakcije.

Usvajanjem te odluke lokalna Skupština dala bi zeleno svjetlo za ulazak u taj posao - Opština bi u projekat privatne kompanije Cable car Montenegro ušla ustupajući 10.000 kvadrata zemlje i pola miliona eura za komunalno opremanje početne i krajnje stanice buduće žičare.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da tužioce interesuje upravo način na koji Opština planira da uđe u to privatno - javno partnerstvo.

Iz firme Cable car Montenegro ranije je rečeno da će finansirati izgradnju žičare, ali i obezbijediti novac za eksproprijaciju zemlje.

Opština je do sada donijela pet odluka vezanih za taj posao, a koje su potpisivali prethodni gradonačelnici Rajko Kuljača i Lazar Rađenović...

Još 2008. godine investitori su predložili, a Opština prihvatila da sa 12 odsto kapitala uđe u posao bez tendera i osnuje zajedničku firmu za izgradnju žičare.

Ipak, u Centralnom registru privrednih subjekta Opština se još ne vodi kao akcionar, već su na tom spisku turistički radnici, hotelijeri i biznismeniBranko Diki Kažanegra, Dragan Purko Ivančević, Nikola Koprivica i Ivan Tomić. Među članovima odbora direktora je i nekadašnji lider Liberalne partijeMiodrag Živković.

Prethodnih godina Opštine je predlagala a lokalni parlament verifikovao još tri odluke, koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa oko tog posla.

I posljednjom odlukom iz 2014. godine Opština je definisala koje će parcele eksproprisati, ali kada je prije pola godine podnijet zahtjev katastru, spisak parcela se nije poklapao sa onim iz elaborata o izgradnji žičare.

Zato je Opština pripremila novu odluku, gdje je popisala sve parcele koje će biti potpuno ili djelimično eksproprisane.

Bonus video: