KOMPLETIRAN ŽIRI U KANU

Na čelu reditelj Džordž Miler

U žiriju 69. Kana na šli su se i italijanska glumica, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Valerija Golino, danski glumac Mads Mikelsen i iranska producentkinja Katajun Šahabi, saopštili su juče organizatori
61 pregleda 0 komentar(a)
Kan žiri, Foto: Yahoo.com
Kan žiri, Foto: Yahoo.com
Ažurirano: 04.04.2019. 20:08h

Žiri 69. Filmskog festivala u Kanu, kojim će predsjedavati australijski  reditelj , scenarista i producent Džordž Miler, kompletiran je sa još osam članova, među kojima su i francuski  reditelj  i scenarista Arno Deplešen, mađarski  reditelj Laslo Nemeš, dobitnik Gran prija 2015. godine za film “Šaulov sin”, te glumice Kirsten Danst iz SAD i Vanesa Paradi iz Francuske, kao i kanadski glumac Donald Saterlend.

U žiriju 69. Kana  na šli su se i italijanska glumica, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Valerija Golino, danski glumac Mads Mikelsen i iranska producentkinja Katajun Šahabi, saopštili su juče organizatori.

Ističući da je Kan oduvijek imao univerzalan i međunarodni pristup, organizatori su naveli da će Miler, u skladu sa tom tradicijom, biti okružen sa četiri žene i četiri muškarca, koji će imati zadatak da odluče o najboljima među filmovima u glavnom takmičarskom programu. Dobitnici nagrada biće proglašeni  na  svečanoj ceremoniji 22. maja, kada će biti prikazan ponovo dobitnik Zlatne palme, u prisustvu žirija i ekipe pobjedničkog filma. Kanski filmski festival prikazaće premijerno 20 filmova u trci za Zlatnu palmu, među kojima su i nova ostvarenja dosadašnjih pobjednika Kena Louča, braćeDarden i Kristijana Munđiua, kao i nova djela Džima Džarmuša, Šona Pena, Pedra Almodovara, Pola Verhovena… Među filmovima u konkurenciji 69. Kana najavljena su i nova ostvarenja Džefa Nikolsa, Olivijea Asajea, Andree Arnold, jedne od dvije rediteljke u trci za Zlatnu palmu, Gzavijea Dolana, Bruna Dumonta, Čen Vuk Parka. Festival će otvoriti 11. maja nova komedija Vudija Alena, koja je van konkurencije za Zlatnu palmu.

Kanskim žirijem 2015. godine predsjedavala su braća Džoel i Itan Koen, a Zlatnu palmu je osvojio francuski  reditelj  Žak Odijar za film “Dipan”, dok je Gran pri osvojio mađarski debitant Laslo Nemeš za film “Šaulov sin” o strahotama holokausta.

Nagradu žirija dobio je grčki  reditelj  Jorgos Lantimos za film “Jastog”, nadrealnu priču  na  engleskom jeziku o budućnosti u kojoj su brak i potomstvo obavezni.

Preporučujemo za Vas