O rumunskom narodu na prostoru Jadrana

Ove godine Rumunska akademija slavi vrijedan jubilej - 150 godina postojanja, što je obilježila ciklusom predavanja širom zemlje, a na jednom od njih održanom u Temišvaru, posvećenom rumunskom narodu na području Jadrana, govorio je dr Cvetko Pavlović
100 pregleda 0 komentar(a)
Cevtko Pavlović, Foto: Radomir Petrić
Cevtko Pavlović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.04.2016. 13:20h

Naučni istraživač i publicista dr Cvetko Pavlović, koji preko 20 godina istražuje Vlahe/Rumune u Crnoj Gori, upravo se vratio iz Rumunije gdje je bio jedan od predavača na velikom naučnom skupu tamošnje akademije nauka i umjetnosti.

Ove godine Rumunska akademija slavi vrijedan jubilej - 150 godina postojanja, što je obilježila ciklusom predavanja širom zemlje, a na jednom od njih održanom u Temišvaru, posvećenom rumunskom narodu na području Jadrana, govorio je dr Cvetko Pavlović.

“Uvaženom auditorijumu sam predstavio sublimisane rezultate mojih dvodecenijskih istraživanja dubokih istorijskih korijena veza rumunskog i crnogorskog naroda, još od Radula Vlaha, Vlaške crkve na Cetinju iz 1450. i Obodske štamparije 1493, preko vlaških toponima na području Crne Gore i uspostavljanja diplomatskih odnosa Rumunije i Knjaževine Crne Gore 1867. Osvrt je zaključen pomoći koju su narod i Vlada Rumunije poslali Crnoj Gori nakon aprilskog zemljotresa 1979, od koje je podignut Dom zdravlja u Ulcinju”, kazao je za “Vijesti” dr Pavlović. Naš sagovornik, koji je do sada objavio preko 20 knjiga, bio je u Temišvaru jedini predstavnik Crne Gore, pored kolega iz Hrvatske, Srbije i Rumunije.

Bonus video: