Marović opet u tužilaštvu: Pregovara o preuzimanju krivice?

Televizija Vijesti saznaje da bi sporazumi mogli biti potpisani u narednih nekoliko dana što znači da bi Marović Spuž mogao napustiti najkasnije do sredine maja kada mu ističe pritvor
81 pregleda 40 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.04.2016. 17:35h

I današnjim odlaskom u Specijalno tužilaštvo, osumnjičeni Svetozar Marović, potvrdio je ono što je naša Televizija objavila još sredinom marta - da je visoki funkcioner DPS-a krenuo stopama sina Miloša i odlučio da više ne negira krivicu već da potpiše da je kriv za više afera u Budvi, teških nekoliko desetina miliona eura. A potpis, kako saznajemo, planira da stavi na dva sporazuma za ukupno osam budvanskih slučajeva u kojima se nalazi kao prvoosumnjičeni. Jedan sporazum će mu ponuditi specijalni tužilac Saša Čađenović, a drugi njegova koleginica Lidija Vukčević.

Koliko će Marović još morati da odleži u zatvoru, ako se nagodi s Tužilaštvom, za sada se samo nagađa. Naš sagovornik dodaje da to neće biti ispod tri godine zatvora, dok o iznosu novca koji će morati da plati, sa tužiocima još nije razgovarao. Ni Marovićev advokat Zdravko Begović, u razgovoru za našu Televiziji nije želio da govori o tome šta se dešava iza zatvorenih vrata specijalnog tužilaštva.

"Da se radi o predmetu iz oblasti organizovanog kriminala gdje je naredbom specijalnog tužioca određeno da niko od aktera postupka ne može iznositi bilo kakve saznanja koja bi remetila tok sitrage ja ovog časa nijesam ovlašćen", kazao je za TV Vijesti advokat osumnjičenog Marovića Zdravko Begović.

A to što je Marović, označen kao šef kriminalne organizacije, dodaje Begović, ne može biti zakonska prepreka da pregovara sa tužiocima, kao što su pisali neki mediji.

"Ja vam ovog časa odgovorno tvrdim da niko i ne bi nipomislio da preduzima određene procesne radnje a da takve radnje nijesu definisane ZKP-om, dakle i ta tvrdnja koju ste vi danas naveli i za koju ste me pitali je potpuno neistinita, netačna, naravno zakonadavac ne zabranjuje naprotiv vođi ili šefu kriminalne organizacije da u slučaju ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi zaključi sporazum o priznanju krivice", kaže Begović.

Maroviću je, dodaje njegov advokat u posljednja dva mjeseca vidno narušeno zdravlje. Naša Televizija saznaje da bi uskoro mogao udahnuti i miris slobode, odnosno da će sporazumi biti uskoro potpisani te da će iz pritvora biti pušten najkasnije do sredine maja kada mu ističe pritvor. Begović ne isključuje tu mogućnost.

"Znate da sva ona lica koja su zaključila sporazum o priznanju krivice negdje danom zaključivanja sporazuma odnosnom danom isteka pritvora bivaju pušteni da se brane sa slobode."

Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine a osim za slučajeve Jaz, Ti Ku plaza i Prijevor, tereti se i za učešće u milionskim malverzacijama počinjenim u slučajevima gradnje donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve "Properti investment" i "Kopirajt". On je po izbijanju ovih afera označen kao šef kriminalne organizacije koja broji oko 60-tak članova među kojima su njegov brat Dragan, sin Miloš, kćerka Milena i strina Mirjana. Tokom istrage njegov sin je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom da zauzvrat odrobija godinu i u kasu Opštine uplati 385.000 eura. Ovaj sporazum još nije pravosnažan.

Bonus video: