Slobodanu Milatoviću plaketa Miloš Šami

“Milatović je svojim angažmanom znatno doprinio da HAPS bude prepoznat na pozorišnoj mapi Crne Gore i regiona”, konstatovao je Zoran Živković.
82 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Milatović, Foto: Boris Pejović
Slobodan Milatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2016. 07:45h

Na završetku 21. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HAPS) plaketa Miloš Šami za najznačajniji doprinos ovogodišnjem festivalu u nedjelju veče dodijeljena je reditelju Slobodanu Milatoviću.

“U predstavama 'PLAN B' prema tekstu Marije Čolpa i predstavi 'Adam i Eva' prema tekstu Miroslava Krleže, obje su odigrane na ovogodišnjem HAPS-u, Slobodan Milatović je iskoračio iz imaginacije konceptualnosti, rukopisa po kome je bio prepoznatljiv u regionu”, navodi se u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu: dramski pisac Stevan Koprivica selektor festivala, novinarka Vitka Vujnović, predsjednica Upravnog odbora Hercegnovskog pozorišta, producenti Milina Kovčević i Zoran Živković.

“U 'PLANU B' uspješno je pomirio naturalizam, dramsku strukturu i simbolička učitavanja i sačinio složenu melodramu, tragičnu i surovu, ali iznad svega upečatljiviu i na međunarodnim festivalima već nagrađivanu predstavu. U predstavi 'Adam i Eva', vješto je komponovao realizam, fantastično i poetsko sa groteskom i stvorio pitku bajkovitu priču. Od obje predstave Milatović je napravio umjetničko djelo i u prvi plan stavio glumce”, stoji u obrazloženju.

“Milatović je svojim angažmanom znatno doprinio da HAPS bude prepoznat na pozorišnoj mapi Crne Gore i regiona”, konstatovao je Zoran Živković.

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti ove godine bile su u znaku ženskog pitanja. Prikazano je sedam predstava, a organizovana su i dva prateća programa.

Selektor Stevan Koprivica ističe da je HAPS imao publiku, i da je respektabilna činjenica da je predstave pratilo 2.000 ljudi, što potvrđuje opravdanost postojanja ovog festivala.

“Nameće mi se ideja da HAPS preraste u mjesec pozorišta, ali i da se proširi zona djelovanja festivala”, kazao je Koprivica.

“Aveti” za kraj HAPS-a

Predstava „Aveti“ rađena po komadu Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova u kojoj glume Mirjana Karanović Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović zatvorila je ovogodišnji HAPS.

Komad “Aveti“ govori o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Kao i prethodni komadi Andreja Nosova pokazuje savremene nedostatke društva preispitujući našu odgovornost za njih.

“Ključna tema je licemjerje, hipokrizija i održavanje iluzije da je u društvu, u porodici sve u redu, guranje problema pod tepih, koji se vremenom nagomilavaju i dolazi do jednog strašnog pucanja”, kazao je nakon predstave glumac Slobodan Beštić.

Bonus video: