"VELIKI BRAT": POČELA PRVA HAPŠENJA

Kotor: Trojica "pala" dok su skidali kamere, nađen risiver za video nadzor

Podaci “Vijesti” govore da Kotor snimaju članovi kriminalne grupe koja kontroliše kretanje u gradu
81 pregleda 47 komentar(a)
04.04.2019. 20:07h

Trojica uhapšenih i 18 pronađenih kamera rezultat su istrage koju je Tužilaštvo pokrenulo nakon što su “Vijesti” objavile da je dobar dio Kotora “pokriven” kamerama, ali da država nema ništa sa tim nezakonitim snimanjem. 

Lisice na ruke stavljene su Kotoranima Igoru Andriću, Iliji Dedoviću i Tripu Moškovu, koji su u noći između nedjelje i ponedjeljka, na tri lokacije  pokušavali da skinu kamere kojima je neko mjesecima nezakonito snimao Kotor.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, a nakon saslušanja određeno im je zadržavanje  do 72 sata.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva juče je saopšteno da je policija “prethodnih dana” po nalogu tužilaštva obezbjeđivala mjesta u Kotoru na kojima su postavljene kamere.

“Na različitim lokacijama u Kotoru policija je pronašla 18 kamera. U osam slučajeva utvrđeno je ko je postavio kamere, dok  se  za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju”, piše u saopštenju Tužilaštva. 

Iz Uprave policije juče su kazali da  u saradnji sa tužilaštvom  rade na utvrđivanju svih relevatnih činjenica u tom predmetu.

Prema nezvaničnim saznanjima istražitelji pokušavaju da utvrde da li su kamere kojima je, kako se vjeruje, mafija snimala ko ulazi, izlazi i kreće se Kotorom, povezane sa tehničkim uređajima oduzetim 17. aprila od pripadnika jednog od tri kotorska kriminalna klana.

Tada je kotorska policija, kako zvanično tvrde, “identifikovala jedan broj kamera putem kojih se moguće vršilo nezakonito snimanje javnih površina u Kotoru”.  Tog dana inspektori su istražujući krivična djela počinjena u Kotoru pretresli više stanova.  

“Pretresi su izvršeni po pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici. Između ostalog pretresani su stanovi i druge prostorije koje koriste R. Z., S. K., D. K., P. K., S. J., B. J., I. Đ. i A. Đ. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom... Sedam mobilnih telefonskih uređaja, veći broj SIM kartica, dron, ometač telefonskih signala, ručna radio veza, DVR uređaj za skladištenje memorije video nadzora i dva pancira”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Pojasnili su da su o zaplijenjenim stvarima obavjestili podgoričko Više tužilaštvo. 

“Radi pribavljanja relevantnih činjenica i dokaza u ovom događaju, OB Kotor je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uputilo zahtjev za dobijanje naredbe za vještačenje informacionih tehnologija - audio i video ispitivanje, kako bi se između ostalog utvrdio broj i lokalitet kamera sa kojima je predmetni uređaj bio povezan”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave policije.

Pouzdan izvor  iz Uprave policije kazao je da su inspektori od tužilaštva dobili naredbu za vještačenje tek nakon što su “Vijesti” objavile priču o kotorskom velikom bratu. Podaci “Vijesti” govore da    Kotor snimaju  članovi kriminalne grupe koja  na taj način kontroliše ko ulazi, izlazi iz grada i  kreće se tim primorskim gradom. 

Reporteri “Vijesti” prošle sedmice snimili su kamere  sa obje strane  tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku,  šetalištu,  kružnom toku, zaobizlaznom putu preko Trojice,  na raskrsnici magistralnog i  Puta I bokeljske brigade, skretanju za naselje Kavač. 

Iz Opštine Kotor i Uprave policije tada je rečeno da njihove službe nisu postavile nijednu kameru na javnim površinama. Iz Agencije za zaštitu  ličnih podataka kazali su da im niko nije tražio saglasnost za postavljanje kamera.  

U noći između subote i nedjelje dvije kamere su skinute, a iz policije su saopštili da oni nemaju ništa sa tim.  Nejasno je, međutim, kako su te kamere “nestale”,  ako su ih istražitelji obezbjeđivali.

I zatvor kazna za snimanje na kvarno

Iz Uprave policije kazali su da će obavijestiti Agenciju za zaštitu  ličnih podataka, “koja se bavi sprovođenjem nadzora i kontrole, za sve lokacije koje su utvrđene na području Kotora, a na kojima može biti postavljen video nadzor suprotno zakonskoj proceduri”.

Pojasnili su da je Krivičnim zakonikom  definisano krivično djelo neovlašćeno fotografisanje, koje se goni po privatnoj tužbi, i da su propisane kazne da će se onaj ko “neovlašćeno sačini fotografski, filmski, video ili drugi snimak, kazni  novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Mitrović: Nismo kontrolisali zbog “kratkog roka”

Agencija za zaštitu ličnih podataka nije kontrolisala ko je i kako postavio kamere na javnim površinama u Kotoru, jer im je za to bio “kratak rok”. 

To je “Vijestima” saopštio v. d. direktora Agencije Čedomir Mitrović. 

“S obzirom na to da ste u četvrtak 21. 04. 2016.  godine Agenciji uputili pitanja kojima ukazujete na vršenje video nadzora javnih površina na teritoriji Opštine Kotor,  Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije bila u mogućnosti da u kratkom vremenskom roku od svega 24 sata izvrši postupak nadzora na teritoriji Opštine Kotor kojim bi utvrdila da li su kamere na javnim površinama postavljene u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, odgovorio je Mitrović.

On je, pravdajući izostanak reakcije Agencije kazao da je  iz medija saznao da se tužilaštvo zainteresovalo za taj slučaj.

“Imajući u vidu navedeno, odluku o  postupanju Agencije po ovom pitanju će donijeti Savjet o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni”, kazao je on.

Mitrović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koji im  rok potreban da se izvrši inspekcijski nadzor, ko donosi odluku o tome ali ni da li se Agencija zvanično obraćala Vrhovnom državnom tužilaštvu kako bi provjerili istinitost medijskih navoda i  raspitali se da li isnpekcijski nadzor remeti istragu.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je Agencija nadležna za postupanje u slučaju kada se neovlašćenim snimanjem krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i ako jeste zbog čega ranije nisu  reagovali, već su čekali da se iz medija informišu o tome.

”Građani se nijesu žalili zbog kamera”

Iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića “Vijestima” su juče kazali da je nadležnost Agencije za zaštitu   ličnih podataka uklanjanje  kamera sa javne površine, a ne Komunalne policije. 

“Komunalnu policiju nije kontaktirao nijedan državni niti opštinski organ povodom predmetnih kamera. Komunalna policija ne izdaje saglasnost za postavljanje kamera a takođe nismo u saznanju da je isto traženo od ostalih Sekretarijata, opštinskih službi i Javnih preduzeća”, kazali su iz Stjepčevićevog kabineta. 

Oni tvrde da im se građani nijesu žalili na kamere postavljene na javnim mjestima. 

“Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora nije nadležna za  postavljanje kamera niti davanje saglasnosti za postavljanje istih. S tim u vezi, Direkciji se niko nije obraćao za izdavanje saglasnosti za postavljanje kamera”, kazali su iz Opštine Kotor.

Galerija