Vuković lagao policiju i tužioce?

Vuković najprije osumnjičio Labudoviće i Asanovića za napad na Softića, pa promijenio izjavu kada je otvorena istraga
590 pregleda 21 komentar(a)
Draško Vuković, Foto: Facebook
Draško Vuković, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.04.2016. 06:05h

Beransko tužilaštvo provjerava da li je Beranac Draško Vuković lagao tužioce i policiju tokom istrage pokušaja ubistva novinara “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića.

Vuković je član kriminalnog klana optuženog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića.

Na osnovu njegove izjave date policiji, podnijeta je krivična prijavu za napad na Softića protiv Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića, a zatim i Dragana Labudovića.

Vuković je u međuvremenu promjenio iskaz, a slučaj je u novembru 2015. zatvoren zbog nedostatka dokaza.

Osnovna državna tužiteljka u Beranama Gorica Golubović naložila je izviđaj protiv Vukovića tek nakon što je dobila pritužbu Akcije za ljudska prava (HRA), iako je on izjavu pred tim tužilaštvom osporio.

“U ODT Berane formiran je predmet protiv D. V. zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza”, odgovorili su “Vijestima” iz tužilaštva.

Policija je, na osnovu operativnih podataka Vukovića od početka istrage povezivala sa prebijanjem Softića 2007.

Ipak, nijesu ga saslušali do 1. jula 2014. kada se “samoinicijativno” javio policiji.

Tada im je ispričao da mu je “Dragan Labudović prilikom posjete u Argentini ispričao da je za isnos od po 500 eura angažovao Labudovića i Asanovića da fizički napadnu Softića, jer je kao novinar negativno pisao o kriminalu u Beranama, dovodeći u vezu sa tim i Labudović Dragana”.

Tada je napad na Softića tretiran kao nanošenje teške tjelesne povrede, ali je tužilaštvo u međuvremenu djelo prekvalifikovalo u pokušaj ubistva.

Nakon što je otvorena istraga protiv trojice osumnjičenih, Vuković je 17. jula 2014. godine pred Višim tužiocem Rifatom Hadrovićem rekao da nikada policiji i osnovnom tužiocu nije rekao ko je tukao Sotića.

Tvrdio je da je zapisnik o saslušanju potpisan latinicom, a da on piše ćirilicom. Po pritužbi HRA specijalno tužilaštvo provjerava da li je neko od tužioca, policajaca ili istražnih sudija zloupotrijebio službeni položaj tokom bezuspješne istrage napada na Softića.

Bonus video: