Život i uživanje počinje u 70.

Marina je najavila i svoj sljedeći projekat - “Sedam smrti”, o kom je razmišljala 26 godina. Sada se sprema da ga realizuje
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2016. 14:18h

Marina Abramović, ubjedljivo najpoznatija umjetnička figura u svijetu performansa, četrdeset godina je na sceni. Ne posustaje, iako ide u susret sedamdesetom rođendanu. Performansi “Kao jedan” koje potpisuje Abramovićeva od marta se izvode u atinskom muzeju Benaki.

U jednom od njih umjetnica Virginija Mastrogjanaki korača naprijed-nazad i broji na grčkom jeziku osam sati dnevno tokom sedam nedjelja. Jasno, bez pauze. Time imitira sat - ljudski sat. U drugom performansu učestvuje umjetnica Nensi Stamatopulu. Sve vrijeme sjedi, dok jedna kornjača šeta oko nje. I ovaj performans traje sedam nedjelja. Sa druge strane, umjetnik Janis Papas u četvorodnevnom performansu “Ključ”, ključem grebe i lomi gipsane zidove sjedeći u kutiji.

Riječ je o konceptualnom programu dugog trajanja koji je plod saradnje između umjetnice Marine Abramović i neprofitne organizacije NEON iz Grčke, koju je osnovao Dimitris Daskalopulos u cilju razvijanja dolazećih snaga lokalne umjetnosti.

Kako je objasnila za CNN, Marina Abramović vjeruje da je funkcija umjetnika u služenju društvu.

“Vjerujem da nije dovoljno baviti se samo sopstvenim stvaranjem, morate imati još stvari kojima ste posvećeni. Ja sam tako posvećena i predavanju”, objasnila je Marina Abramović. “Ja ne radim svoj posao ovdje, ne predstavljam sebe, ne izvodim performanse, potpuno sam posvećena edukativnom programu”.

Performans “Kao jedan” okupio je odabrane lokalne umjetnike koji su stvarali “nematerijalnu umjetnost” pod vođstvom Marine Abramović. Trajaće do 24. aprila.

“Kada mladi studenti dođu kod mene i kažu 'Želim da budem bogat i slavan', kažem im da rade nešto drugo", rekla je Abramovićeva. “Toliko umjetnika - velikih, velikih umjetnika - nikad nije postalo poznato za života. Pogledajte El Greka. Moralo je da prođe 120 godina od njegove smrti da bi ljudi razumjeli njegovu vrijednost”.

U razgovoru za CNN, Marina Abramović je istakla da slava nikako ne bi smjela da bude cilj bavljenja umjetnošću.

“Ali, da bi se do nje stiglo, mora postojati ogroman talenat, morate žrtvovati svoj život kako biste radili to što želite, onda morate da imate i tu malu dozu sreće, kao i razumijevanje za potrebe društva svog vremena. Ali nikako to ne radite da biste bili bogati i slavni. Radite svoj posao zato što želite da pošaljete poruku. Ta poruka je jedino što je važno”.

Marini Abramović je trebalo 45 godina kako bi došla u poziciju u kojoj se nalazi sada.

“Trebalo mi je mnogo vremena da bih pokazala svijetu da je performans umjetnost. Kad se to dogodilo, društvo i mediji postavili su me na mjesto na kom sam sada”, priča Marina Abramović.

Marina je prokomentarisala i svoj sedamdeseti rođendan koji će proslaviti ove godine. “To je velika stvar”, istakla je. “Moja baka je živjela 103 godine i govorila mi je 'kad napuniš 70 zaista ćeš početi da uživaš u životu'”.

Ovom prilikom Marina Abramović je najavila i svoj sljedeći projekat - “Sedam smrti”, o kom je razmišljala 26 godina. Sada se sprema da ga realizuje.

“Veoma sam zainteresovana za umiranje”, objasnila je. “Razmišljam o umiranju svaki dan. Smatram da je umiranje dio življenja. Uvijek razmišljamo kao da smo besmrtni, ali mogao bi da nas pogodi asteroid dok radimo ovaj intervju. To je trenutak u kom postaneš svjestan da bi mogao da umreš svakog trenutka i da je sadašnji trenutak jedini siguran. A sadašnji trenutak - time se bavi performans”.

Za razliku od Marije Kalas, preživjela slomljeno srce

U “Sedam smrti” govori o umiranju zbog ljubavi.

“U mom privatnom životu se desilo da umalo umrem zbog ljubavi, ali ipak nisam”, priznala je šezdesetdevetogodišnja umjetnica. “Moj san je da odglumim sedam smrti u sedam opera i da budem ubijena zbog ljubavi”.

Projekat “Sedam smrti” u okviru kojeg će sedam velikih režisera (priča se da je Roman Polanski jedan od njih) režirati njenu pojavu u ulozi Marije Kalas koja umire u sedam poznatih opera - “Karmen”, “Toska”, “Otelo”, “Norma”, “Aida”, “Madam Baterflaj”, “Travijata”.

Marina kaže da je uvijek imala fiksaciju na smrt ali sada, sa 70, kaže da je odlučna da preostalo vrijeme iskoristi najbolje što može. “Sedam smrti” je dio toga - Kalas i Abramovićeva fizički liče, ali je veza između njih mnogo dublja.

“Imala sam tešku majku, teško djetinjstvo poput njenog. Ona je Strijelac, kao i ja. Umalo nisam umrla od slomljenog srca zbog ljubavi. Ona zaista jeste”, izjavila je ranije Marina .

Muškarac koji će “ubiti Marinu Abramović”, biće glumac Vilem Defo.

Galerija

Bonus video: