Nikšić: Omladinci čitali knjige na gradskom trgu

Više od deset omladinaca provelo je sat na trgu čitajući knjige. Oni su na taj način željeli da skrenu pažnju sugrađanima na, nažalost, nekada lijepu, a sada izgubljenu naviku čitanja knjiga
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2016. 12:01h

Povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava Omladinski klub Nikšić organizovao je performans na gradskom trgu.

Više od deset omladinaca provelo je sat na trgu čitajući knjige. Oni su na taj način željeli da skrenu pažnju sugrađanima na, nažalost, nekada lijepu, a sada izgubljenu naviku čitanja knjiga.

"Željeli smo da skrenemo pažnju sugrađanima na sve manji trend čitanja ‘živih’ knjiga. Svjedoci smo da u poslednje vrijeme preovladava čitanje knjiga u elektronskim verzijama, a to, uz prekomjerno korišćenje društvenih igara, dovodi do brojnih deformiteta. Osim toga, mladima upravo zbog nečitanja knjiga, fale retoričke vještine i elokvencija”, kazao je Miroslav Stanišić, predsjednik Omladinskog kluba.

Nikšićani su prije Drugog svjetskog rata po broju pročitanih knjiga bili među prvima u Jugoslaviji. Danas je ta situacija mnogo drugačija.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23.aprila. Tog datuma 1616.godine umrli su Šekspir i Servantes, a odluka o obilježavanju pomenutog praznika donesena je na konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Galerija

Bonus video: