Bogavac: Službenici Atlas banke koristili birački spisak kako bi dobili podatke građana

"Na pitanje kontrolora Agencije, odakle službenicima filijale Kolašin moji lični podaci, izvršni direktor za podršku u Atlas banci je izjavio "da su prilikom interne kontrole u filijali Kolašin među dosijeima nađeni izvodi iz biračkog spiska"
69 pregleda 26 komentar(a)
Neda Bogavac, Foto: Demos
Neda Bogavac, Foto: Demos
Ažurirano: 24.04.2016. 09:16h

Prilikom interne kontrole u kolašinskoj filijali "Atlas banke", među dosijeima, nađeni su izvodi iz biračkog spisaka. Pretpostavlja se da su službenici te filijale koristili lične podatke iz biračkog spiska za "umatičenje" u elektronsku bazu podataka i na taj način, na ime više stotina sugrađana, a bez njihovog znanja, podizali kredite, piše između ostalog u saopštenju članice Predsjedništva Demos-a i odbornice te stranke Nede Bogavac.

Na njeno ime je, takođe, u maju 2014. godine, podignut kredit, što je otkrila nedavno, kada je u pozvana u Osnovno državno tužilaštvo kao svjedok.

Bogavac kaže da se, između ostalih insitucija, obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da bi dobila odgvore kako je Atlas banka došla do njenih identifikacionih podataka, s obzirom da nikad nije bila klijent te banke.

"Na pitanje kontrolora Agencije, odakle službenicima filijale Kolašin moji lični podaci, izvršni direktor za podršku u Atlas banci je izjavio "da su prilikom interne kontrole u filijali Kolašin među dosijeima nađeni izvodi iz biračkog spiska. Samim tim, pretpostavlja da su službenici filijale D. R., LJ.B. i M.M. koristili lične podatke iz biračkih spiskova za umatičenje u elektronsku bazu podataka i iste zloupotrijebili", navodi Bogavac.

Kako kaže, Agencija tokom nadzora u "Atlas banci", utvrdila da se njeno ime i prezime kao i JMBG vodi u elektronskoj bazi korisnika kredita kod te banke. Utvrđeno je da su njeni lični podaci unijeti u elektronsku bazu podataka komitenata 10. 05. 2014. godine od strane službenika filijale Kolašin LJ.B. istog dana u elektronskoj bazi podataka, tvrdi odbornica Demos-a, otvorena je kreditna partija na njeno ime kao korisnika kredita.

"Kreditnu partiju na moje ime otvorio službenik filijale u Kolašinu D.R., a isplatu je obavio sluužbenik LJ.B. "Atlas banka" je Centralnoj banci Crne Gore dostavila izvještaj o odbrenom kreditu, te se u kreditnom registru vodim kao dužnik. Ustanovljeno je da ne postoji kreditna dokumentacija na moje ime u pisanoj form, kao ni moj zahtjev za odobrenje kredita, Ugovor o odobrenom kreditu, mjenica kao sredstvo obezbeđenja kredita kao i ostala prateća dokumentacija", kaže Bogavac.

Ona tvrdi da je je tužilaštvu poznato oko 500, na isti način, prevarenih lica. Kako kaže "službenica "Atlas banke" u Kolašinu podizala je kredite u iznosima ne manjim od 5.000 evra, bez ikakvog osnova i saglasnosti oštećenih i prevarenih Kolašinaca".

"Ostaje da saznamo da li će "Atlas banka" kompletnu odgovornost i krivicu prebaciti na troje službenika filijale u Kolašinu ili će podijeliti odgovornost koja je nedvosmisleno zajednička. Posebno je važno, vjerujem da Kolašinci pretpostavljaju, a tužilaštvo će ispitati odakle se stvorio birački spisak u kolašinskoj filijali Atlas banke, a meni preostaje da saznam i šta je urađeno sa novcem koji je na moje ime službenica LJ.B. podigla", kaže članica predsjedništva Demos-a.

U februaru Specijalno državno tužilaštvo proslijedilo je Osnovnom državnom tužiocu u Kolašinu prijavu, koju je "Atlas banka" podnijela protiv troje svojih doskorašnjih službenika, sumnjičeći ih da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Kako je nedavno saopštio osnovni državni tužilac Vojislav Grujić, krivična prijava je podnesena protiv D.R. , L. B. I M.M., bivših službenika kolašinske poslovnice te banke. Oni su , tokom minulih nekoliko godina, prema nezvaničnim informacija, u obliku kredita podizanih na imena sugrađana, te korosteći ušteđevine klijenata banke ili dozvoljene "minuse" iskoristili više od pola milona eura.

Bonus video: