Traže kotorskog "velikog brata"

Kamere, koje su u Kotoru zabilježili reporteri “Vijesti”, postavljene su sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu...
142 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2016. 06:56h

Kotorski policajci juče su po nalogu osnovne državne tužiteljke Danke Živković pokušavali da utvrde ko je, kada i zbog čega postavio kamere u tom gradu.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Tužilaštva i Uprave policije.

Međutim, sve kamere koje su reporteri “Vijesti” ranije snimili u tom gradu i sinoć su bile na istim mjestima. Živković je juče dobila naređenje od vrhovnopg državnog tužioca Ivice Stankovića, da se ispita postavljanje kamera u Kotoru.

Tužiteljka je “Vijestima” kazala da je policiji izdala naredbe po kojima oni postupaju, a iz Uprave policije nezvanično su pojasnili da istražuju zbog čega se taj grad snima.

“Ispitujemo ko je postavio video-nadzor na javnim površinama i da li je za to imao saglasnost nadležne Agencije”, rečeno je iz policije.

Oni nijesu precizirali na koji način će utvrditi čije su kamere uz pomoć kojih mafija nadgleda taj grad.

“Vijesti” su juče objavile da je dobar dio Kotora “pokriven” kamerama i da država nema ništa sa tim nezakonitim snimanjem. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, taj grad nadgleda kriminalna grupa koja na taj način kontroliše ko ulazi, izlazi iz grada i kreće se Kotorom.

Nakon teksta reagovao je Stanković.

“Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru da preduzme sve neophodne radnje kako bi se utvrdilo da li je u konkretnom slučaju učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, saopšteno je iz VDT-a.

Kamere, koje su u Kotoru zabilježili reporteri “Vijesti”, postavljene su sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu...

Snima se i kružni tok u blizini Starog grada - jedna kamera sa objekta stare pekare “gleda” tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dok je druga okrenuta u suprotnom smjeru.

Kamere su i na zaobilaznom putu preko Trojice, zatim na raskrsnici magistralnog i Puta I bokeljske brigade, a jedna je okačena i na drvetu na skretanju za naselje Kavač.

Sagovornici “Vijesti” iz Kotora juče su kazali da je video-nadzor postavljen i u tunelu Vrmac.

Iz Opštine Kotor i Uprave policije “Vijestima” je ranije rečeno da njihove službe nisu postavile nijednu kameru na javnim površinama.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka najavili su da će tragom pitanja “Vijesti”, obaviti inspekcijski nadzor i utvrditi ko i zbog čega krši zakon.

“Agencija nije dobijala zahtjeve, niti davala saglasnosti za postavljanje video- nadzora na javnim površinama”, saopštio je v.d. direktora Agencije Čedomir Mitrović.

Reporterima “Vijesti” neki od mještana Kotora kazali su da je najveći broj kamera postavljen prije dva mjeseca...

Rekli su da upućeni govore da mafija kontroliše te uređaje za audio-vizuelno snimanje i da se njihov broj povećava...

Kotorani sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da se kriminalci na taj način štite, kontrolišu ko im se približava, ali i prikupljaju materijal za eventualne ucjene...

“Monitori su u jednoj prostoriji iz koje kontrolišu sve što se dešava u gradu. To im ostavlja ogroman prostor za manipulaciju. Mogu da ucjenjuju ljude, reketiraju, nadgledaju svoje vojnike i uklanjaju tuđe sa ulice”, kazao je sagovornik “Vijesti”, dodajući da je javna tajna da su kamere postavili kriminalci koji se bave prekookeanskim švercom kokaina.

Galerija

Bonus video: