Rekordan broj zemalja potpisao Pariski sporazum o klimi

Zemlje koje su potpisale pariski sporazum učestvuju sa više od 93 odsto u ukupnoj svjetskoj emisiji gasova, stvarajući fenomen "staklene bašte"
60 pregleda 1 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2016. 11:34h

U sjedištu UN u Njujorku lideri i predstavnici više od 170 zemalja potpisali su Pariski sporazum o ograničavanju rasta globalne temperature i usporavanju klimatskih promjena.

Radio Glas Amerike piše da su svjetski lideri na taj način, u rekordnom broju, dali doprinos obeležavanju Dana planete Zemlje, 22. aprila.

Pariski sporazum zaključen je u decembru 2015. godine u cilju ograničavanja rasta globalne temperature na manje od dva stepena Celzijusa.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, otvarajući ceremoniju potpisivanja sporazuma, rekao da "smo u trci sa vremenom" i da je "era potrošnje bez posljedica, završena". On je pozvao članice svjetske organizacije da smanje zavisnost svojih ekonomija od ugljenika i da pruže pomoć zemljama u razvoju u toj tranziciji.

Zemlje koje su potpisale pariski sporazum učestvuju sa više od 93 odsto u ukupnoj svjetskoj emisiji gasova, stvarajući fenomen "staklene bašte".

SAD i Kina, koje zajednički "doprinose" sa oko 40 emisije štetnih gasova, pozvale su na brzu ratifikaciju i primenu sporazuma.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je potpisao sporazum u ime SAD, rekao je da će se Vašington formalno pridružiti sporazumu kasnije ove godine.

Glas Amerike prenosi da je zamjenik kineskog premijera Žang Gaoli rekao da njegova zemlja planira da potpiše sporazum prije samita Grupe 20, koji se održava u septembru u Hangžou u Kini.