La Manča čuva sjećanje na Viteza tužnog lika

Mnogi su prepoznali selo prilično surove klime, Argamasila de Alba, sa skoro 7.000 stanovnika, kao Don Kihotov rodni grad
175 pregleda 1 komentar(a)
La Manča, Foto: Reuters
La Manča, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2016. 11:01h

Kad je napisao “Don Kihota”, Migel de Servantes nije odao ime rodnog mjesta istoimenog sredovječnog gospodina opsjednutog herojskim ispravljanjem svjetskih nepravdi i vraćanjem izgubljenog viteštva.

Ali, mnogi su prepoznali selo prilično surove klime, Argamasila de Alba, sa skoro 7.000 stanovnika, kao Don Kihotov rodni grad. Nalazi se u sušnom, centralnom dijelu španske regiji La Manča , koja podsjeća na slagalicu žutih i zelenih polja.

“Dvije najpoznatije stvari vezane za La Manču su Don Kihot i naš mančego sir”, kaže Anhel Gutijeres, 55-godišnji čobanin i rančer, koji čuva svoje stado ovaca nedaleko od mirnog grada.

Četiri stotine godina nakon Servantesove smrti, podsjećanja na Don Kihota, njegovog vjernog štitonošu Sanča Pansu i njegovu lijepa damu Dulsineju ima obilje u okolnim selima La Manče - od poslastica do pozorišnih predstava koje uključuju i stoku.

Svake godine, na primjer, Gutijeres pozajmljuje svoje životinje pozorišnoj trupi da bi ponovo na ulicama oživjela dio romana kada Don Kihot vidi dvije vojske umjesto dva stada ovaca.

Regija je okićena istorijskim, sniježno bijelim vjetrenjačama, koje su dio najpoznatije epizode knjige, kada se Don Kihot bori protiv njih, zamišljajući da su divovi.

Zahvaljujući toj sceni, nastao je izraz jurišanje na vjetrenjače odnosno borba protiv imaginarnih neprijatelja, ili “donkihotovski” što sada znači idealistički i nepraktično. Međutim, u sumrak u Kampo de Kriptana, vjetrenjače zaista djeluju kao lebdeći divovi u daljini.

I ostale lokacije u La Manči bore se za titulu Don Kihotovog rodnog mjesta, ali u Argamasila de Alba je obnovljena kuća sa pećinom ispod, gdje je, prema lokalnoj legendi, Servantes bio zatvoren.

U prologu svog remek-djela Servantes je napisao da je njegov rad nastao prilikom jednog od njegovih boravaka u zatvoru. Ovih dana posjetioci mogu vidjeti pećinu Medrano i zamisliti Servantesa kako tamo piše.

Don Kihotova velika, neuzvraćena ljubav Dulsineja, obična radnica na imanju koju on vidi kao rafiniranu i prekrasnu damu, navodno je živjela u selu El Toboso, okruženom vinogradima. Sestra Izabel, monahinja strogog reda Svete Klare, pravi bombone nazvane po Dulsineji u manastirskoj pekari.

Sestra Isabel (39) i ostale monahinje prave “Los Caprichos de Dulcinea” (Dulsinejini kaprici) od 2005. godine, tako da su postali jedna od najpopularnijih poslastica.

U međuvremenu, sivi prah leži na tlu u Montesinos pećini u blizini Ruidera laguna, gdje se vjeruje da je Servantes smjestio dio radnje knjige u kojem Don Kihot zaspi u pećini i gdje ga opsjedaju fantastični snovi.

Sivi prah je pepeo Boba, “engleskog Don Kihota”, koji je došao u regiju da živi sa suprugom Španjolkom i počeo da se predstavlja kao Don Kihot van pećine i duž laguna. Nakon smrti u saobraćajnoj nesreći u januaru, njegova porodica odlučila je da rasprši njegov pepeo po mjestima za koja je bio tako strastveno vezan.

Gotovo donkihotovski, neki bi rekli.

Bonus video: