Naši borci stali u osmini finala, Gardašević bio na pragu senzacije

Nikola Gardašević ostavio najbolji utisak, dobio prvi meč, a u drugom vodio skoro čitavu borbu i na kraju izgubio na zlatni poen od dvostrukog vicešampiona Evrope Tatalašvilija
0 komentar(a)
Nikola Gardašević, Foto: Aleksandar Vučković
Nikola Gardašević, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 22.04.2016. 11:26h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kazanj - Četiri takmičara, četiri pobjede, četiri poraza i identičan rezultatski učinak - bilans je crnogorskih džudista drugog dana Evropskog prvenstva u Kazanju.

U danu kada je u popodnevnim satima domaća publika u prepunoj TatNjeft areni pjevala himnu Rusije i gromoglasnim aplauzom pozdravila predsjednika Vladimira Putina, koji je otvorio šampionat, u jutarnjim su Jovana Peković, Marko Gušić, Nikola Gardašević i Srđan Mrvaljević pokazali da naši takmičari mogu da se nose sa evropskom elitom, da imaju budućnost, ali i da im predstoji veliki rad da bi potencijal koji nesporno posjeduju pretočili u borbu za medalje.

Svi su zabilježili po pobjedu i poraz. Za utjehu i to popriličnu, ostaje im to što su se svi protivnici koji su ih savladali borili za odličje, te da su Gardaševićev i Gušićev rival na kraju i uzeli bronzu.

Iznenađujuće, najbolji utisak ostavio je onaj od koga se to u ovom trenutku možda najmanje očekivalo i oko čijeg je odlaska podignuto puno prašine - Nikola Gardašević se junački borio u obje borbe kategorije do 73 kilograma, u prvoj dobio Šveđanina Tomija Masijasa, a drugu izgubio tek na zlatni poen, iako je vodio tokom većeg dijela meča protiv izuzetno snažnog, dvostrukog evropskog vicešampiona Nugzarija Tatalašvilija i bio na korak od ogromnog uspjeha i plasmana među osam najboljih. Na kraju je Gruzijac osvoji bronzu.

"Čast mi je što sam dio ove reprezentacije. Žao mi je što sam izgubio na zlatni poen od neuporedivo iskusnijeg protivnika, bio sam jako blizu pobjede u regularnom dijelu. Kasnije su moj umor i njegovo iskustvo učinili svoje, ali ovo mi je prvo veliko takmičenje, zabilježio sam i prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu i mislim da nisam razočarao", kazao je Gardašević, koji je poslije duela sa Gruzijcem primao čestitke reprezentativnih kolega i čini se potpuno opravdao poziv trenera repretentacije Huberta Rorauera da se priključi nacionalnom timu iako je zbog povrede propustio prvenstvo Crne Gore.

Zbog jedne pobjede može da bude ponosna i 18-godišnja Jovana Peković, čije vrijeme tek dolazi. U kategoriji do 70 kilograma bez problema je u prvoj borbi savladala Lin Mosong iz Luksemburga, ali je izgubila drugu od 29-godišnje Britanke Sali Konvej, osmoplasirane na svjetskoj rang-listi, koja je iskoristila iskustvo i iponom riješila borbu.

"Žao mi je što u drugoj borbi nisam duže radila protiv britanske takmičarke, jer sam osjetila da mogu da joj se suprotstavim kada smo obje na nogama. Ali, moja stara boljka - borba u parteru - došla je do izražaja i to me je na kraju koštalo u duelu sa protivnicom koja je više od 10 godina starija od mene. U svakom slučaju, ovo je veliko iskustvo za mene", istakla je Pekovićeva.

Više od jedne pobjede očekivalo se od najiskusnijih - Srđana Mrvaljevića i Nikole Gušića. Mrvaljević je, doduše, u kategoriji do 81 kilogram imao izuzetno težak žrijeb, a u prvom kolu savladao je Njemca Aleksandera Vičercaka, koji ga je izbacio na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Ipak, njegova stara mušterija, Moldavac Valerij Duminika bio je nepremostiva prepreka.

"Prezadovoljan sam kako sam odradio prvu borbu, ali između prve i druge borbe imao sam svega pet minuta odmora. Moj protivnik je lako riješio prvi meč, tako da sam bio iscrpljen, ali mislim da sudije nisu smjele da boduju vazari Moldavcu", kazao je Mrvaljević.

U kategoriji u kojoj je Gardaševića tako malo dijelilo od senzacije, Nikola Gušić je stao, takođe, na drugom koraku.

Od njega je ponovo bio bolji Slovenac Rok Drakšić, koji ga je savladao i na Evropskom prvenstvu prošle godine u Bakuu, a koji je sinoć zauzeo treću stepenicu na pobjedničkom postolju. Gušić je u svom prvom meču savladao Andreasa Krasasa sa Kipra.

Sjutra nastupaju Bubanja i Pantić

Sjutra nastupaju preostala dva crnogorska takmičara - Marko Bubanja i Danilo Pantić.

U kategoriji do 90 kilograma Bubanja za protivnika ima Grka Iliasa Ilijadisa, koji je sa samo 18 godina u Atini postao olimpijski šampion, a koji je, između ostalog, i trostruki svjetski prvak, dvostruki evropski šampion, bronzani sa Olimpijskih igara u Londonu 2012... Zbog toga je suvišno i govoriti ko je favorit u tom meču, ali...

"Drago što ću se boriti sa Ilijadisom. On je olimpijski pobjednik, protiv takvog borca nemam što da izgubim, mogu samo da dobijem. Daću sve od sebe", kaže Bubanja.

Letonac Jevgenijs Borodavko, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 2013. godine, biće prvi protivnik Danila Pantića u kategoriji do 100 kilograma.

"Protivnik u prvom kolu mi je iskusan borac, koji je bio treći u Evropi prije tri godine. Trudiću se da pružim maksimum, da dam sve od sebe, vidjećemo čime će to rezultirat", zaključio je Pantić.

Bonus video: