Purlija bio neuračunljiv kad je ubio Dajkovića

Tužiteljka je pitala da li je okrivljeni mogao simulirati bolest
0 komentar(a)
Suđenje, sud, sudija, presuda
Suđenje, sud, sudija, presuda
Ažurirano: 22.04.2016. 08:32h

Vještak, neuropshijatar Stanko Milić kazao je juče u Višem sudu da ostaje pri nalazu da je Baranin Božidar V. Purlija bio neuračunljiv u vrijeme kada je ubio Vladimira Dajkovića u selu Dupilo nadomak Virpazara.

Nakon takvog nalaza, tužiteljka Lepa Medenica tražila je od predsjednika krivičnog vijeća, sudije Predraga Tabaša da odloži završnu riječ, najavljujući izmjenu optužnice.

Predlog je prihvaćen i nastavak zakazan za 28. april.

Milić je u nalazu naveo da je Purlija osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti...

Tužiteljka je pitala da li je okrivljeni mogao simulirati bolest.

“U sudskoj psihijatriji uvijek sumnjamo u simuliranje jer to postoji kao odbrana okrivljene osobe. Komisija psihijatara iz psihijatrijske bolnice Dobrota kod Kotora je ustanovila sumnju na psihotično ponašanje okrivljenog prilikom pregleda. Naša komisija je obavila dodatne preglede u više navrata kako bi izbjegli kategoriju simuliranja. Ustanovili smo da je u pred deliktnom periodu, ponašanje Purlije ima karakteristike psihotičnosti sa sumanutim idejama okoline i proganjanja. Dužina posmatranja kod psihijatrijskog vještačenja nije određena, može biti sedam ili mjesec dana, a nekada i pola godine. Period nastanka šizofrenije je nekoliko godina unazad, u odnosu na ubistvo. Ne pokazuje emocije, već osjećaj hladnoće...”, rekao je Milić.

Bonus video: