Mandić: Pomagali smo sportistima, ali po zakonu

Mandić je rekao da nije oštetio lokalni budžet po bilo kom osnovu i da je njegov kabinet tada računao da je dobro da pomažu mlade i sport
118 pregleda 16 komentar(a)
Dejan Mandić, Foto: Slavica Kosić
Dejan Mandić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.04.2016. 06:32h

Bivši gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić i četiri nekadašnja funkcionera te opštine osumnjičeni su da su tamošnji budžet oštetili za gotovo 400.000 eura.

Dopuna krivične prijave protiv Mandića, Radovana Božovića, Steva Cvetkovića, Vladimira Žutkovića i Milana Vajagića podnijeta je zbog osnova sumnje da su u vrijeme kad su obavljali funkcije na opštinskom nivou počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

U policijskom saopštenju piše da su osumnjičeni od 2008. do 2014. godine odobravali da se sa žiro-računa Opštine Herceg Novi isplati novac sportskim klubovima i nevladinim organizacijama, suprotno Odlukama o sufinansiranju programa u sportu i nevladinih organizacija.

“Kako se sumnja, time su prekoračili granice službenog ovlašćenja i pribavili korist određenim sportskim društvima i nevladinim organizacijama, a nanijeli materijalnu štetu Opštini Herceg Novi u ukupnom iznosu od 387.779,17 eura”, piše u saopštenju policije.

Mandić je juče rekao da nije oštetio lokalni budžet po bilo kom osnovu i da je njegov kabinet tada računao da je dobro da pomažu mlade i sport.

Objasnio je da je na osnovu Zakona o budžetu svaka stavka mogla biti uvećana za 10 odsto bez rebalansa i da su to u nekim prilikama i koristili.

“Kada su sportska, kulturno-umjetnička društva , penzionerska i udruženja koja brinu o djeci... na početku godine donosila program rada i na osnovu njega tražili sredstva od lokalne uprave, dešavalo se da ne predvide sve izdatke. Imali smo slučajeve da neko kulturno, umjetničko ili sportsko društvo dobije poziv za učešće na regionalnoj ili međunarodnoj smotri u vrijeme kada su sredstva već raspoređena. Tada bi im materijalno pomagali, računajući da je korist od toga mnogostruka, jer je uglavnom riječ o mladim ljudima i njihovoj afirmaciji. Ta sredstva su se kretala najviše u iznosu od dvije do tri hiljade eura, a najčešće je bila riječ o mnogo manjim iznosima”, kazao je Mandić.

Rekao je da je Herceg Novi u četiri godine dva puta bio domaćin evropskog karate takmičenja i dva puta evropskog prvenstva u šahu.

“Ponudu da budemo domaćini dobili smo, kada su budžetska sredstva za tu namjenu već bila raspoređena. Računali smo da je i za sport, mlade ljude, ali i za grad dobro da pomognemo takve programe. To je život”, kazao je Mandić.

Dodao je da bi u istim situacijama postupio jednako kao tada.

Šteta je predimenzionirana, tvrdi bivši gradonačelnik

Mandić je rekao da vjeruje da godišnje za slične slučajeve nisu izdvajali više od 10 do 20.000 hiljada eura, što je u okviru dozvoljenih povećanja stavki u budžetu do 10 odsto. Rekao je da je predimenzionirana cifra od blizu 390.000 eura, za koliko se on i četiri lokalna funkcionera terete da su oštetili opštinski budžet.

Bonus video: