Advokat zbog vrijeđanja policajca kažnjen 200 eura

Borović kažnjen jer je policajcu Ćiroviću prigovorio u sudnici i kazao: “Vi ste danas slagali”
89 pregleda 6 komentar(a)
Borivoje Borović, Foto: Savo Prelević
Borivoje Borović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2016. 06:06h

Advokat Borivoje Borović kažnjen je sa 200 eura, zbog vrijeđanja saobraćajnog policajca Danila Ćirovića na suđenju Majkl Ferarisu i Aleksandru Markoviću. To je pravosnažno Rješenje Apelacionog suda.

Ćirović je 22. marta svjedočio u tom predmetu, kada mu je advokat prigovorio i kazao: “Vi ste danas slagali”.

Predsjednica Specijalnog vijeća, sutkinja Suzana Mugoša kaznila je Borovića sa 200 eura zbog vrijeđanja svjedoka, nakon čega je branilac rekao da Ćirović nije govorio istinu.

“Navodi Borovićeve žalbe - da nije imao namjeru da uvrijedi svjedoka Ćirovića već da ukaže sudu da je iskaz svjedoka neistinit, ne mogu se cijeniti kao osnovani. Posebno pri činjenici da se radi o advokatu koji prilikom preduzimanja procesnih radnji treba da koristi rječnik primjeren sudnici. Za napomenuti je i to da je advokat kažnjen novčano tek pošto je prethodno bio opomenut zbog prekidanja svjedoka u davanju iskaza, dok je sud dužan da zaštiti ugled suda, stranaka i drugih učesnika postupka, te obavezan da novčano kazni, između ostalih, i branioca koji u usmenoj riječi vrijeđa lice koje učestvuje u postupku”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: