Iznenadna smrt: Preminuo pjevač Princ

Mediji navode da je tokom vikenda imao zdravstvenih problema
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2016. 17:27h

Princ, jedan od najznačajnijih muzičara modernog doba, iznenada je preminuo u 58. godini na svom imanju Paisley Park, potvrdio je njegov publicista agenciji AP.

Kako prenosi Rojters, tijelo je pronađeno u Minesoti, u domu Princa Rodžera Nelsona, kako je puno ime jednog od najuticajnijih muzičara u posljednje tri decenije. Ubrzo nakon što je njegova smrt potvrđena, obožavaoci su počeli da se okupljaju ispred njegovog imanja noseći cvjetove u njegovoj omiljenoj, ljubičastoj boji.

Princ je primljen u bolnicu prošle nedjelje, nakon što mu je pozlilo u avionu, koji je morao prinudno da sleti u grad Molin, u američkoj državi Ilinois. Pušten je iz bolnice par sati kasnije, a prema izvorima TMZ-a, imao je „težak oblik gripa“.

Iako je zbog bolesti otkazao dva nastupa, sljedećeg dana je u Paisley Parku organizovao jednu od svojih čuvenih dens žurki i prisutnima poručio da je dobro riječima: "Sačekajte još koji dan prije nego što protraćite koju molitvu".

Američki pjevač, autor pjesama i multinstrumentalista bio je poznat po inovativnosti, atraktivnim nastupima, raskošnom glasu i ekscentričnosti. U svojim pjesmama ovaj muzički pionir kombinovao je rok, R&B, soul, fank, hip hop, disko, psihodeliju, džez, pop.

Iza Princa ostali su brojni hitovi, poput "Purple Rain," "Kiss" i "Raspberry Beret", a za svoja djela osvojio je sedam Gremija, Zlatni globus i Oskar. Njegov nastup na Super Bowlu 2007. smatra se jednim od najboljih koncerata svih vremena.

Muzičar koji svoj privatni život pažljivo čuvao od javnosti, u Hol slavnih rokenrola primljen je 2004. Princu, koji je prodao više od 100 miliona nosača zvuka, časopis Rolling Stone dodijelio je 27. poziciju na listi najvećih muzičara svih vremena, dok ga je Time 2010. uvrstio na spisak sto najuticajnijih ljudi na svijetu.

Rođen u Minesoti, muzikom se bavio od sedme godine, kada je napisao prvu pjesmu. Već njegov debi album "For You" iz 1978, postao je platinast zahvaljujući singlovima "Why You Wanna Treat Me So Bad?" i "I Wanna Be Your Lover". I njegove tri naredne ploče Dirty Mind (1980), Controversy (1981), i 1999 (1982) bile su veoma uspješne, da bi 1984. sa bendom "The Revolution" objavio čuveni "Purple Rain", koji je poslužio i kao saundtrek za istoimeni film. Tokom osamdesetih pisao je pjesme i radio kao producent za mnogo izvođače, često pod pseudonimom.

Nakon albuma World in a Day (1985) i Parade (1986), The Revolution je raspušten, a Princ je objavio hvaljeno dvostruko izdanje Sign o' the Times kao solo izvođač. Godine 1993. promijenio je svoje ime u simbol poznat kao "znak ljubavi" i, da bi se oslobodio ugovora sa kompanijom Warner Bross, počeo velikom brzinom da objavljuje albume. Između 1994. i 1996. izdao ih je pet i zatim potpisao ugovor sa Arista Records 1998.

Dvije godine kasnije počeo je sebe da naziva Princom ponovo. Od tada je objavio 15 albuma, uključujući prošlogodišnji HITnRUN.

Galerija

Bonus video: