Marković i EKIP pred sudom: Prilika da dokaže da je otkaz bio nezakonit

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu kojom je odlučeno da Marković neće biti vraćen na posao i da mu je otkaz dat u skladu sa zakonom...
134 pregleda 0 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2016. 16:12h

Bivši službenik Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Mladen Marković dobio je još jednu šansu da dokaže da li je zakonito dobio otkaz u Agenciji, u novembru pretprošle godine.

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu kojom je odlučeno da Marković neće biti vraćen na posao i da je otkaz dat u skladu sa zakonom.

U ponovljenom postupku u tom sporu sudiće sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović, a suđenje počinje 6. maja.

U Višem sudu smatraju da prvostepeni sud nije nesporno utvrdio da li je Marković neopravdano izostao sa posla, u danima zbog kojih mu je otkazan ugovor o radu.

“Da bi se radilo o nepoštovanju obaveze predviđene čl. 51 st. 1 tač.3 Opšteg kolektivnog ugovora, potrebno da se odsustvuje sa posla protivno propisima o radnim dužnostima uz postojanje svijesti o nedopustivosti takvog ponašanja (pri čemu izostanak sa posla postoji kada zaposleni ne dođe na posao, ili kada dođe, a neće da radi)”, navodi se u odluci Višeg suda.

Marković je tužio EKIP, tvrdeći da je nezakonito dobio otkaz, jer se, kako kaže, nije radilo o neopravdanom izostajanju s posla, već odsustvovanju zbog odazivanja na poziv državnog organa i smrtnog slučaja u porodici...

Direktor Agencije Zoran Sekulić dao je otkaz Markoviću, jer su u toj instituciji smatrali da je on zloupotrijebio bolovanje i neopravdano izostajao s posla.

Tada je rečeno da Marković traži da u Agenciji prima punu platu i ne dolazi na posao, dok ujedno radi kao stečajni upravnik u “Pobjedi”.

Bivši sudija podgoričkog Osnovnog suda, a sada sudija Višeg suda Aleksandar Stojanović je, ukinutom presudom, odbio Markovićev tužbeni zahtjev.

On je smatrao da je dokazano da Marković nije mogao da odsustvuje s posla u Agenciji, a da istovremeno i svakodnevno obavlja posao stečajnog upravnika “Pobjede”.

Bonus video: