Mandić i četiri sekretara oštetili Herceg Novi za skoro 400.000 eura?

Poseban izvještaj je pored Mandića podnijet i protiv R.B (56) koji je bivši sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi i bivši sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomskl razvoj ove Opštine...
237 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mandić, Foto: Luka Zeković
Dejan Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2016. 14:15h

Bivši predsjednik Herceg Novi Dejan Mandić i još četiri opštinska funkcionera osumnjičena su da su zloupotrebom položaja oštetili budžet opštine za skoro 390.000 eura. Oni se sumnjiče da su u vrijeme obavljanja funkcija izdavali naloge da se sa žiro računa ooptine isplaćuju sredstva sportskim klubovima i NVO mimo Odlukama o sufinansiranju programa u sportu i nevladinih organizacija.

"Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Herceg Novi su danas, u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privednog kriminaliteta, a u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, nadležnom Specijalnom državnom tužiocu podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv pet bivših funkcionera Opštine Herceg Novi među kojima su i predsjednik Opštine Herceg Novi i v.d. predsjednika ove Opštine. Poseban izvještaj protiv ovih lica podnijet je zbog osnova sumnje da su u vrijeme kad su obavljali funkcije na opštinskom nivou počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja kojim su Opštini Herceg Novi nanijeli štetu od sko 390.000 eura", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Poseban izvještaj je pored Mandića podnijet i protiv Rada Božovića (56) koji je bivši sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi i bivši sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomskl razvoj ove Opštine, Steva Cvjetkovića (57) koji je bivši sekretar Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomskl razvoj ove Opštine, Vladimira Žutkovića (32) bivšeg sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi i Milana Vajagića (66) bivšeg vržioca dužnosti predsjednika Opštine Herceg Novi.

"Policijsko – tužilačke aktivnosti sprovedene u prethodnom periodu ukazuju na sumnju da su ovi opštinski funkcioneri počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na način što su u periodu od 2008. do 2014. godine, u vrijeme kad su obavljali navedene funkcije, izdavali naloge, odnosno odobravali da se sa žiro računa Opštine Herceg Novi isplate sredstva sportskim klubovima i nevladinim organizacijama suprotno Odlukama o sufinansiranju programa u sportu i nevladinih organizacija. Oni su time, kako se sumnja, prekoračili granice svog službenog ovlašćenja i pribavili korist određenim sportskim društvima i NVO-ima, a nanijeli materijalnu štetu Opštini Herceg Novi u ukupnom iznosu od 387.779,17 eura", nvaodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je predmetno poseban izvještaj jdopuna krivične prijave" koju je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom policija podnijela 02. 11. 2015. godine protiv pomenutog osumnjičenog R.B, zbog osnova sumnje da je počinio KD zloupotreba službenog položaja. On je, sumnja se, ovo krivično djelo počinio na način što je, u svojstvu sekretara Sekretarijata za finansije, turizam i ekonomski razvoj Opštine Herceg Novi, tokom 2014. godine izdao naloge da se sa žiro računa Opštine Herceg Novi uplate novčana sredstava na žiro račun Fudbalskog kluba „Obilić“ iz Herceg Novog u ukupnom iznosu od 15.900 eura, odnosno u iznosu većem za 8.900 eura od iznosa koji je FK „Obilić“ određen Odlukom Savjeta za sport Opštine Herceg Novi o raspodjeli sredstava budžeta Opštine Herceg Novi za sufinansiranje programa u sportu za 2014. godinu."

"Poseban izvještaj protiv osumnjičenih lica je, shodno konsultacijama sa tužilaštvom, SDT procesuiran u redovnom postupku", zaključuju se u saopštenju.

Bonus video: