Svjedok: Pucao je i dok je Kosać ležao

Odgovarajući na pitanja branilaca okrivljenog Baošića, Popadić je rekao da je imao nekoliko prijetnji od porodice Kosać i da ih je prijavio policiji
510 pregleda 0 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2016. 06:47h

Penzionisani policijac Slavko Popadić iz Herceg Novog, rekao je da je vidio trenutak kada je mladić u bijeloj košulji, kojeg nije prepoznao, pucao u Jovana Kosaća dva-tri puta, a nakon što je pao na pod diskoteke “Kaza”, još jedan ili dva hica.

Popadić je juče svjedočio pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol u podgoričkom Višem sudu u nastavku suđenja Dragoju Baošiću, optuženom za ubistvo radnika obezbjeđenja “Kaza” Jovana Kosaća 14. septembra 2014. U istom sudskom procesu sudi se i Draganu Bigoviću, optuženom da je pomogao Baošiću da pobjegne.

Popadić je obasnio da je u lokal došao oko 00,15 časova sa suprugom i prijateljima dr Slobodanom Bulatovićem i njegovom suprugom. Naveo je da je pri ulasku pozdravio Kosaća:

“Kosać je kada smo ušli stajao sa moje desne strane. Pozdravili smo se i menadžer nas je smijestio lijevo od ulaza. Bio sam okrenut leđima kada sam primijetio komešanje i galamu. Kada sam se okrenuo, primijetio sam da se Kosać tuče sa nekim momkom. Nisam vidio sa kojim, jer ga je Kosać zaklonio tijelom, zato što je bio krupniji. Još jedan radnik obezbjeđenja, čini mi se Prašović, da se gurao sa još jednim momkom. Zatim sam čuo prigušeni pucanj i vidio sam momka u bijeloj košulji kako u ispruženoj desnoj ruci, drži pištolj i puca dva-tri hica u pravcu tijela Kosaća. Nijesam primijetio krv niti bilo koju Kosaćevu reakciju koja bi bila očekivana u slučaju pa je u njega ispaljeno toliko metaka, pa sam čak pomislio da nije riječ o pravom pištolju. Kosać nije reagovao već je nastavio da se tuče sa onim momkom i pali su zajedno, ali ne od hitaca več od guramja. Nakon što je Kosać pao na pod lokala, ovaj momak za kojeg sada znam da je Baošić, napravio je korak naprijed unutar lokala i dok je Kosać ležao, pucao je u njega još jedan-dva hica. Nakon dvije sekunde je pobjegao”, ispričao je Popadić. U sudnici je zatim odgledan video iskaz njegovog svjedočenja iz istražnog postupka. “Nakon što je Baošić ispalio ona poslednja dva hica, on je došao do blizu mene okrenut leđima, držeći pistolj u ruci. Mogao sam da spriječim njegovo bjekstvo, ali po cijenu da još neko strada, jer je bilo puno ljudi u lokalu. Bilo šta da sam pokušao nije imalo smisla. Tu je bio živi zid ljudi, a trčati za njim onako bez oružja je po meni bilo bespredmetno. Kasnije sam pomogao policijskim službenicima da obezbijede lice mjesta”, rekao je Popadić.

Odgovarajući na pitanja advokata Dragana Mitrića i Slavomira Božovića, branilaca okrivljenog Baošića, svjedok Popadić je rekao da je imao nekoliko prijetnji od porodice Kosać, što je prijavio policiji.

Na pitanje advokata Ljubiše Novakovića, punomoćnika porodice Kosać, svjedok je rekao da je Etički odbor policije donio odluku da je prekršio norme etičkog kodeksa ali da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak jer, kako je naveo, nijesu mogli da preciziraju koju da mu radnju odnosno propuštanje stave na teret. Dodao je da je zbog pisanja medija u vezi ovog slučaja, imao zdravstvenih problema.

Advokat Božović prigovorio je njegovom iskazu jer svjedok nije govorio istinu. “Smatram da su neprijatnosti koje je imao sa porodicom Kosać nakon ovog događaja, a o kojima je obavijestio policiiju, dovele su do toga da mijenja svoj iskaz”, naveo je branilac.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Novaković prigovorio je iskazu navodeći da je nelogičan i kontradikoran iskaz na štetu Jovana Kosaća.

Prema navodima optužnice, Dragoje Baošić je 14. septembra 2014. oko 01,30 časova u Igalu u diskoteci “Kaza”, sa umišljajem ubio Jovana Kosaća. Po ulasku u diskoteku, a nakon fizičkog kontakta između Kosaća i Milana Bigovića, koji se nalazio u društvu Baošića, okrivljeni Dragoje Baošić je prišao Jovanu Kosaću i u njegovom pravcu iz pištolja, ispalio bviše metaka koji su ga pogodili. U tom trenutku, Kosać se nalazio u stojećem položaju. Nakon što je pao na pod, prema navodima optužnice, Baošić je nastavio da puca, pogodivši ga u grudi i stomak. Nakon toga Baošićje pobjegao, čime je izvršio krivično djelo “ubistvo”.

Dragan Bigović je optužen da je počinio krivično djelo “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, odnosno da je 14. septembra oko 02,30 časova pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Suđenje se nastavlja 27. aprila.

Bigović: Sukob započeo Goran Kosać

U sudnici Višeg suda juče je odgledan video snimak iskaza Vidaka Bigovića koji je dao državnoj tužiteljki Lepi Medenici, na radu u višem državnom tužilaštvu.

Objasnio je da je Dragoje Baošić živio u njegovom stanu. U noći kada se dogodilo ubistvo, spavao je kući, i kada se probudio vidio je da ga je Baošić pozvao telefonom. Nije se mogao sjetiti ko je koga ponovo nazvao, ali je naveo šta mu je ovaj okrivljeni ispričao.

“Baošić mi je rekao da je te noći bila pucnjava u “Kazi” i da je neko ranjen, ali mi nije rekao da je on pucao. Ujutro je došla policija i pretresla stan u kojem je Baošić boravio”, kazao je Bigović. Tužiocu je zatim ispričao da je sukob između Bigovića i Kosaća potiče iz ranijeg perioda, i da je sve “zakuvao” Goran Kosać.

“Od Gorana Kosaća su počele prijetnje da ko god da je od nas Bigovića prijatelj sa Nikolićima koji su gradili u Baošićima, da će imati probleme sa njima. Kada god bi se sreli u gradu u Herceg Novom, Kosać i njihovi drugovi su se zalijetali na nas da se biju. To se odnosi na mene i moga brata Milovana, i rođaka Stanka, Radovana i ostale. Mom bratu su slomili retrovizor, a na video kameri smo prepoznali da je to uradio Goran Kosać. Nakon tri-četiri mjeseca, bilo je to na Uskrs, pošli smo u kafe-bar da popijemo piće ja, Milovan i Radovan. U taj lokal je bio Goran sa još tri-četiri druga i on se odmah zaletio na nas. U toj tuči pokazalo se da smo mi bili jači i taj slučaj je na Osnovnom sudu u Herceg Novom. Nakon toga stizale su nam prijetnje od Jovana Kosaća, ali ne direktno već preko njegovih drugova, da će nam slomiti i noge i ruke kada dođemo u Herceg Novi. Nakon ovog događaja, ja i brat smo svaki dan dobijali prijetnje od porodice Kosać, i pošli smo da živimo u Beograd. Zbog straha da nas ne ubiju otišli smo u Beograd. Nama su u policiji u Herceg Novom rekli da nam je život ugrožen”, izjavio je Vidak Bigović u tužlačkoj istrazi. Njegovom svjedočenju prigovorio je advokat Ljubiša Novaković, punomoćnik porodice Kosać.

“Ko je zaista ugrožen govori pravosnažna presuda za četvoricu Bigovića, za nanošenje teških tjelesnih povreda Goranu Kosaću”, istakao je Novaković.

Bonus video: