Država se upisala na stan Svetozara Marovića

Založeni stan nalazi se sprat niže ispod prostrane mansarde od 193 kvadrata, koja je uknjižena na ime Miloša Marovića...
143 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2016. 05:31h

Miloš Marović založio je stan u kome žive njegovi roditelji Svetozar i Đorđina kao garanciju da će državi vratiti 385.000 eura, na osnovu Sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom.

Država je juče upisala hipoteku u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na taj objekat od 287 kvadrata, na petom spratu stambene zgrade nadomak Autobuske stanice u Budvi.

Piše da nadležni mogu pokrenuti prodaju te nekretnine, ukoliko mlađi Marović u roku od mjesec od presude ne uplati novčani iznos na koji se obavezao.

Stan je uknjižen na budvansku građevinsku kompaniju MF Invest koja je i izgradila zgradu, u kojoj Miloš ima pet odsto kapitala. Ostatak pripada njegovom poslovnom partneru Petru Franeti.

“Hipoteka u korist države Crne Gore kao hipotekarnog povjerioca u iznosu od 385.185,20 eura uvećana po osnovu eventualne zatezne kamate, administrativnih troškova, troškova eventualne prinudne naplate u postupku sudske ili vansduske prodaje hipotekarne nepokretnosti, sa krajnjim rokom izmirenja cjelokupnog glavnog i svih sporednih potraživanja, mjesec dana od dana pravosnažnosti presude koja će biti donijeta na osnovu sporazuma o priznanju krivice”, piše u obrazloženju tereta koji je upisan na stan.

Država je istovremeno stavila i privremenu mjeru zabrane prodaje i izdavanja u zakup tog stana.

Sin pritvorenog DPS funkcionera prošle je sedmice potpisao založnu izjavu pred budvanskim notarom, a katastar je tek juče zvanično upisao teret i blokirao imovinu.

Založeni stan nalazi se sprat niže ispod prostrane mansarde od 193 kvadrata, koja je uknjižena na Miloševo ime.

Obje stambene jedinice međusobno su spojene u dupleks, u kome već godinama unazad žive Svetozar i Đorđina Marović.

Miloš Marović priznao je krivicu u nezakonitom poslu oko kupoprodaje 26.000 kvadrata opštinske zemlje na Jazu.

Da će obeštetiti Budvu, garantovali su i njegovi prijatelji, koji su krajem februara založili dio svoje imovine. Tada je država upisala hipoteku na stan od 38 kvadrata u potkrovlju stambene zgrade u naselju Babin do, u vlsništvu Marovićevog prijatelja.

Parcelom od 3.000 kvadrata u kotorskim Vranovićima, garantovala je i firma “Jaz express”, vlasništvo Petra Miloša, poslovnog saradnika mlađeg Marovića.

Petar Miloš je početkom jula prošle godine stavio hipoteku na mansardu Miloša Marovića, na ime pozajmice od 236.000 eura.

Marović je prije desetak dana bio u Specijalnom tužilaštvu, gdje je predočio dokumenta o založenim nekretninama.

Njegov sporazum sa tužilaštvom, međutim, još nije proslijeđen Višem sudu na odlučivanje. Ukoliko sud prihvati taj dogovor, Marović će osim novca morati i da robija 12 mjeseci.

Njegova kompanija je uzela kredit za gradnju salona namještaja na Jazu, na zemlji koju je od Opštine kupilo AMD Budva, na čijem je čelu tada bio njegov prijatelj, a sada svjedok saradnik tužilaštva Igor Trnski.

Kredit je preuzeo Megapromet biznismena Miodraga Mitrovića, ujedno sa tom parcelom, jer AMD nije mogao isplatiti 1,3 miliona eura Opštini.

AMD je prethodno na fingiranom tenderu kupio zemljišni kompleks, ali su još četiri mjeseca prije namještene licitacije, parcelu izdali u zakup Miloševoj firmi.

Da je sve bilo planirano, tužiocima je ispričao i Milošev kum Marko Vujović, koji je takođe u tom predmetu dobio status svjedoka saradnika. Njegova kompanija Orbis učestvovala je na tadašnjoj licitaciji.

Galerija

Bonus video: