Tanja Božović probija led

Najteži zadatak na žrijebu dobio je Marko Bubanja, koji će se u prvom kolu boriti protiv proslavljenog Grka Ilijasa Ilijadisa, izuzetno težak zadatak očekuje i Srđana Mrvaljevića, čiji je protivnik na startu Njemac Aleksander Vičercak
197 pregleda 2 komentar(a)
Hubert Rorauer, Foto: Aleksandar Vučković
Hubert Rorauer, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 20.04.2016. 17:30h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kazanj - Treći po veličini grad u Rusiji biće od sjutra do nedjelje domaćin najveće evropske smotre džudista. Na Evropskom prvenstvu u Kazanju - prijestonici ruske republike Tatarstan koju domaćini nazivaju i prijestonicom ruskog sporta i imaju debele razloge za to - nastupiće 230 mušaraca i 165 djevojaka iz 51 države. Među njima i sedmoro takmičara kojima će na kimonu pisati MNE.

Led će probiti Tanja Božović, jedina koja će na tatami izaći sjutras. U kategoriji do 57 kilograma, njena protivnica u prvom kolu biće Slovakinja Viktorija Majorosova, koju je naša takmičarka savladala prije dvije nedjelje u Sarajevu.

"Ponavlja mi se priča od prošle godine, kada sam u prvom kolu šampionata radila protiv takmičarke sa kojom sam se srela neposredno pred prvenstvo. Tada je bilo dobro, nadam se da će biti i ovog puta. Protiv Slovakinje sam se borila za treće mjesto na turniru u Sarajevu i savladala je, nadam se da će i danas biti isti ishod. Poslije toga svaka prognoza je nezahvalna, jer je konkurencija paklena", kazala je Božović, u čijoj kategoriji će nastupiti 27 takmičarki.

Kada je nakon nje naša najmlađa takmičarka Jovana Peković za protivnicu u prvom kolu kategorije do 70 kilograma dobila Lin Mosong iz Luksemburga (u kategoriji prijavljeno 23 džudistkinje), trener reprezentacije Hubert Rorauer zadovoljno je klimao glavom, baš kao kao kada je saznao protivnike u kategoriji do 73 kg (prijavljeno 44 borca) za Nikolu Gardaševića (Šveđanin Tomi Masias), te Nikolu Gušića, koji će se sastati sa boljim iz meča Andreas Krasas (Kipar) - Arsen Gazarjan (Jermenija).

"Gušiću sve zavisi od njega. Ako je on pravi, može da savlada svakoga. Treba da vjeruje u sebe, da bude pametan i u tom slučaju može mnogo. Uostalom, to važi za sve. Evropsko prvenstvo je teško, svi najkvalitetniji borci su tu, pa je za svaku pobjedu potrebno pružiti 110 odsto", kazao je Rorauer.

Potom je na red došla tamnija strana žrijeba - Srđan Mrvaljević će se na startu kategorije do 81 kilogram boriti protiv Njemca Aleksandera Vičercaka, dok će Marko Bubanja (-90) za protivnika imati legendarnog Grka Ilijasa Ilijadisa. U Srđanovoj kategoriji nastupiće 37, a u Markovoj 35 boraca.

"Za Srđana važi isto što i za Gušića - ako je on pravi, može da dobije svakoga. Što se tiče Marka, mislim da Ilijadis nije zadovoljan što je dobio njega za protivnika", istakao je Rorauer.

"Veoma težak žrijeb, Njemac je jedan od dvojice takmičara koji mi nikako ne leže. Savladao me prošle godine na Prvenstvu svijeta, bio je treći na Evropskom prvenstvu u Bakuu, jako kvalitetan borac. U prvom sam dijelu žrijeba, biće jako teško, ali u odličnoj sam formi, pa ćemo vidjeti šta će biti", kazao je Mrvaljević.

Bubanja je ime protivnika primio baš kao i njegov trener - s osmijehom.

"Baš mi je drago što ću se boriti sa Ilijadisom. On je olimpijski pobjednik, protiv takvog borca nemam što da izgubim, mogu samo da dobijem. Daću sve od sebe", kazao je Bubanja.

Protivnik Danila Pantića u kategoriji do 100 kilograma (prijavljeno 27 takmičara) je Letonac Jevgenijs Borodavko.

Ruska prijestonica sporta

U Kazanju kažu da je njihov grad prijestonica ruskog sporta. Domaćini su Evropskog prvenstva u džudou, naredne godine ovdje će se igrati Kup konfederacija u fudbalu, a 2018. glavni grad ruske republike Tatarstan biće jedan od domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Odbojkaši Zenita prije samo nekoliko dana odbranili su titulu prvaka Evrope, Uniks je odavno košarkaški gigant sa vlastitom, impresivnom dvoranom, Rubin je učesnik fudbalske Lige šammpiona, Sintez je dobro poznat našim ljubiteljima vaterpola, a džudisti su ovih dana, iako imaju svoju, dvoranu TatNjeft „pozajmili“ od hokejaša Ak Barsa, možda i ponajvećih zvijezda Kazanja.

Bonus video: