Manifestacija Noć knjige u Crnoj Gori

Manifestaciju “Noć knjige“ organizuje treću godinu zaredom NVO “Kultura plus”
156 pregleda 0 komentar(a)
Noć knjige (novine)
Noć knjige (novine)
Ažurirano: 20.04.2016. 09:34h

Manifestaciju Noć knjige, kojom se obilježava Svjetski dan knjige (23. april), prigodnim programima podržaće brojne kulturno-obrazovne institucije u Crnoj Gori.

Manifestacija “Noć knjige“, u organizaciji NVO Kultura plus, ima za cilj da poveže različite kulturne institucije i subjekte koji su posvećeni kulturnoj misiji u Crnoj Gori. KIC “Budo Tomović”, KIC “Malesija Tuzi, Gradska knjižara, Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, OŠ “Maksim Gorki”, Bioskop Cineplexx i druge institucije kulture, priredile su programe koji će biti realizovani od 18. do 28. aprila, a centralna dešavanja biće održana u petak, 22. aprila, u periodu od 18 do jedan sat poslije ponoći.

U podgoričkoj Gradskoj knjižari na Trgu Republike u petak će biti promovisana knjiga “Tito i drugovi” slovenačkog istoričara i akademika Jože Pirjeveca, a Noć knjige biće obilježena i u Gradskim knjižarama u Podgorici, u Nikšiću, Tivtu, Igalu kada će posjetioci biti u prilici da naslove kupe po specijalnim cijenama.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” obilježiće praznik knjige u četvrtak, 21. aprila, promocijom stvaralaštva crnogorskog novinara, publiciste i pjesnika Dragana M. Đurovića, pod nazivom - Putem i bespućem.

U knjižari “Mamut” (Delta City), u petak, 22. aprila, održaće se promotivna prodaja atraktivnih naslova po cijeni od 1,99 eura. Svi zainteresovani će moći da kupe tri knjige za 9,99 eura i djela Servantesa i Šekspira za 3,29 eura.

KIC “Malesija” Tuzi u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović“ i NVO Institut za razvoj kulture iz Tuzi, u subotu, 23. aprila, organizuje aktivnosti na temu “Knjiga, vodič kroz život“. Dan posvećen knjizi biće u znaku poezije i proze, u razgovorima o albanskoj književnosti u Crnoj Gori, izdavaštvu, autorskim pravima. Centralni program će se održati na sceni KIC-a “Malesija” a u holu će biti izložba multimedijalnog umjetnika Nusreta Đokaja. Gosti večeri biće Arjeta Ferljuškaj, Dorijan Koči, književni kritičari, Eljon Doči, profesor književnosti na Univerzitetu u Tirani, Hadži Šabani, pisac iz Ulcinja, a moderatorka događaja biće Liridona Siništaj, književna kritičarka i izvršna direktorica NVO Institut za razvoj kulture - Tuzi.

Festival i Salon knjiga biće upriličeni u knjižari “Obodsko slovo” u atrijumu centra The Capital Plaza i trajaće od 22. aprila do 28. aprila.

KIC “Budo Tomović” povodom Svjetskog dana knjige, već četvrtu godinu za- redom, organizuje filmsku reviju “Svjetska književnost na filmu”. Revija je otvorena 18. aprila kultnim filmom “Ubiti pticu rugalicu” (Harper Li), sinoć je prikazan film “Ime ruže” (Umberto Eko), večeras je na repertoaru “Dobar dan tugo” (Fransoaz Sagan), koji će biti prikazan u sali DODEST-a u 21 sat, a reviju će zatvoriti ostvarenje “U potrazi za Ričardom (Vilijam Šekspir), koji će biti prikazan takođe u sali DODEST-a u 20 sati. Ulaz za projekcije je besplatan.

Hercegnovska knjižara “So” subotu, 23. aprila, organizuje druženje sa piscem Nikolom Malovićem, a Osnovna škola “Maksim Gorki” u Podgorici, u ponedjeljak, 25. aprila, od 18 sati organizuje program “Čitaj i uči da voliš”.

Bonus video: